Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Čína uvalila na predstaviteľov USA nespresnené sankcie: Dôvodom je Taiwan

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čína uvalila v pondelok sankcie na viacerých amerických predstaviteľov, ktorých však nemenovala a nespresnila ani konkrétne postihy voči nim. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že toto opatrenie súvisí s aktuálnym sporom Číny so Spojenými štátmi ohľadom Taiwanu.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing uviedla, že Čína k takémuto kroku pristúpila v reakcii na zlé správanie USA a "rozhodla sa uvaliť sankcie na tých amerických predstaviteľov, ktorí sa správajú neslýchane a nesú (za toto konanie) hlavnú zodpovednosť". Americká veľvyslankyňa pri OSN Kelly Craftová sa vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie stretla s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Craftová mala Taiwan pôvodne navštíviť osobne. Americké ministerstvo zahraničných vecí však deň pred jej plánovanou návštevou zrušilo všetky zahraničné cesty služobne vyššie postavených predstaviteľov, ktoré sa mali konať pred inauguráciou nového prezidenta USA Joea Bidena. Rovnako ako skoršie oznámenie o ceste, aj virtuálne stretnutie Craftovej s taiwanskou prezidentskou vyvolalo v Číne očakávané pobúrenie, pripomína DPA.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo okrem toho 9. januára oznámil, že USA ukončujú desaťročia trvajúce obmedzenia spôsobu, akým mohli americkí diplomati a predstavitelia vlády rokovať so svojimi kontaktmi na Taiwane. Čína považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a od krajín, s ktorými má diplomatické vzťahy, vyžaduje, aby s Tchaj-pejom nenadväzovali oficiálne kontakty.

Viac o téme: SankcieUSAČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu