Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ajatolláh Chameneí udelil zavraždenému fyzikovi vojenskú medailu

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí
Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí (Zdroj: SITA/Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

TEHERÁN - Prestížnu vojenskú medailu udelil in memoriam v nedeľu najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí prominentnému jadrovému fyzikovi Mohsenovi Fachrízádemu-Mahábádímu, ktorého minulý mesiac úkladne zavraždili. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na spravodajstvo iránskej štátnej televízie.

Fachrízáde sa stal koncom novembra obeťou bombového a strelného útoku na svoje auto, ktorý sa odohral na cestnej komunikácii v severoiránskom meste Ábsard, východne od Teheránu. Islamská republika z tohto atentátu obviňuje svojho úhlavného nepriateľa Izrael.

Štátna televízia spresnila, že Chameneí udelil Fachrízádemu medailu Rád Božej pomoci so svojím podpisom. Vyznamenanie odovzdal vedcovej rodine náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Iránskej islamskej republiky generálmajor Mohammad Bákerí. "Toto je vyznamenanie určené pre vzácnych ľudí, ktorí obraňujú islamskú revolúciu a územnú celistvosť a nezávislosť Iránu," povedal Bákerí.Dodal, že ide o najvyššiu medailu, aká sa udeľuje za významný podiel pri technicko-taktickom rozvoji iránskej armády.

Po Fachrízádeho smrti hovoril o ňom iránsky minister obrany Amír Hátamí ako o svojom námestníkovi a šéfovi organizácie pre výskum a inovácie v oblasti obrany (SPND), spadajúcej pod ministerstvo. Podľa Hátamího riadil zavraždený jadrový fyzik protiatómovú obranu štátu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil v roku 2018 Fachrízádeho, že je šéfom tajného programu na vývoj jadrových zbraní. Existenciu takéhoto programu však Irán odjakživa popiera.

Viac o téme: MedailaFyzikVojenskáUdelenieIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu