Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Irán odsúdil dohodu o normalizácii vzťahov medzi Izraelom a Marokom

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí
Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí (Zdroj: SITA/Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

TEHERÁN - Irán odsúdil v sobotu dohodu o normalizácií vzťahov medzi Marokom a Izraelom. Poradca najvyššieho duchovného vodcu Iránu ajatolláha Alího Chameneího dohodu označil za "zradu islamu" a Palestínčanov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dohoda trojuholníku USA, Maroka a sionistického režimu (Izraela) sa uskutočnila výmenou za to, že Maroko zradilo islam a Palestínčanov," uviedol Chameneího poradca pre zahraničnú politiku Alí Akbar Velajátí. Dodal, že diplomatické vzťahy medzi Izraelom a Marokom "nie sú nové", keďže Maroko malo v minulosti styčný úrad v Tel Avive.

Prezident USA Donald Trump, ktorého mandát končí v januári, vo štvrtok oznámil, že Maroko nastolilo diplomatické vzťahy s Izraelom. Spojené štáty následne uznali marockú suverenitu nad Západnou Saharou. Tento krok americkej vlády následne odsúdil v sobotu alžírsky premiér Abdal Azíz Džarád. O daný región sa už desaťročia vedú územné spory medzi Marokom a povstaleckým hnutím Polisario, ktoré má podporu Alžírska a na území Západnej Sahary sa usiluje založiť nezávislý štát.

Západná Sahara, rozľahlá púštna oblasť ležiaca na atlantickom pobreží Afriky, je spornou bývalou kolóniou Španielska. Maroko má pod kontrolou 80 percent územia vrátane lokalít na ťažbu fosfátu a lukratívnych oblastí rybolovu. Sily organizácie Polisario sú rozmiestnené väčšinou iba v riedko obývanej vnútornej oblasti a utečeneckých táboroch v susednom Alžírsku. Maroko je od augusta po Spojených arabských emirátoch, Bahrajne a Sudáne už štvrtou arabskou krajinou, ktorá sa zaviazala, že nastolí diplomatické vzťahy so židovským štátom.

Viac o téme: DohodaOdsúdenieMarokoIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu