Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Kalifornia od pondelka zaviedla na väčšej časti územia prísny lockdown

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES - Na väčšej časti územia amerického štátu Kalifornia platí pre nárast počtu infikovaných novým koronavírusom od pondelka prísny lockdown, informovala webová stránka britskej televíznej stanice BBC.

Nové opatrenia sa dotkli viac ako 85 percent 40-miliónového obyvateľstva tohto štátu. Platiť budú najmenej tri týždne vrátane obdobia vianočných sviatkov. Zatvorených bude veľa prevádzok a pre obyvateľov bude platiť zákaz stretávania sa s ľuďmi mimo svojej domácnosti. V nedeľu zaznamenali americké nemocnice rekordný počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19. Nárast počtu nakazených, ktorý v USA zaznamenali v uplynulých týždňoch, môže mať čiastočne za následok Deň vďakyvzdania, ktorý v krajine slávili minulý mesiac. Počas tohto sviatku sa na území USA presúvali milióny Američanov, dodáva BBC.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Kalifornský guvernér Gavin Newsom nariadil, že ak podiel neobsadených lôžok jednotiek intenzívnej starostlivosti (JIS) v niektorom z piatich určených regiónov klesne pod 15 percent z celkovej kapacity, bude na danom území do 24 hodín nariadený lockdown. Nové opatrenia sa dotkli najmä južnej časti Kalifornie, do ktorej spadajú veľkomestá ako Los Angeles a San Diego, a centrálneho údolia. Kapacita jednotiek JIS v Južnej Kalifornii podľa BBC klesla v sobotu na hranicu 12,5 percenta a v centrálnom regióne San Joaquin Valley na 8,6 percenta. Ostatné regióny by sa k opatreniam mali pridať v najbližších dňoch. Lockdown nariadila aj metropolitná oblasť San Francisco Bay Area, kde zaviedli samostatnú sériu protipandemických opatrení.

Kalifornia je momentálne štátom s najvyšším počtom prípadov ochorenia COVID-19 na území USA. V nedeľu tam zaznamenali 30.000 nových prípadov nákazy. V Kalifornii od začiatku pandémie celkovo zaznamenali viac ako 1,3 milióna prípadov ochorenia COVID-19, na následky ktorého v tomto štáte zomrelo približne 21.000 ľudí. Kalifornský guvernér zaviedol minulý štvrtok v súvislosti s protipandemickými opatreniami nový regionálny rámec, na základe ktorého Kaliforniu rozdelil do piatich regiónov: Severnú a Južnú Kaliforniu, Bay Area, Greater Sacramento a San Joaquin Valley.

Viac o téme: OpatreniaKaliforniaKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu