Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS V Maďarsku pribudli ďalšie tisíce infikovaných, zomrelo 116 chorých

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Za uplynulých 24 hodín potvrdili testy v Maďarsku 3870 prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 116 zväčša starších chronicky chorých pacientov, informoval v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Z uvedeného ochorenia sa zotavilo už 74.283 ľudí. Aktuálne je infikovaných 173.881 osôb; počet všetkých potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 od vypuknutia epidémie stúpol na 254.148 a obetí súvisiacich s ochorením COVID-19 na 5984. V nemocničnom ošetrení je 7932 pacientov, z nich 674 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


V krajine naďalej platí zákaz nočného vychádzania v čase od 20.00 do 05.00 h. Obchody - s výnimkou lekární a čerpacích staníc - musia zatvoriť o 19.00 h. Platí aj zákaz zhromažďovania a návštev zariadení určených na trávenie voľného času.

Otestovali vyše 70 percent zamestnancov škôl

Celoštátnemu testovaniu na nákazu novým druhom koronavírusu, ktoré sa zameralo na zamestnancov maďarských škôl, sa uplynulé dva týždne podrobilo 74 percent pracovníkov škôlok a 73 percent pracovníkov škôl, čo je menej než sa očakávalo. V rozhovore pre internetové vydanie denníka Népszava to v pondelok uviedol štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov zodpovedný za verejné školstvo Zoltán Maruzsa.

Z účastníkov testovania malo pozitívne výsledky 2,3 percenta - 811 zamestnancov škôlok a 2170 zamestnancov škôl. Celkový počet pracovníkov týchto zariadení, ktorých je v krajine 9198, dosahuje takmer 200.000. Podľa slov štátneho tajomníka miera nákazy je nižšia, ako sa pôvodne predpokladalo, čo naznačuje stabilizáciu epidemiologickej situácie v krajine.

Očkovať by sa dalo iba 20-36 percent ľudí

Vakcínou proti novému druhu koronavírusu by sa dalo zaočkovať iba 20-36 percent obyvateľov Maďarska - v závislosti od toho, či by bola dostupná čínska, ruská, americká alebo európska očkovacia látka. Vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu Publikus, ktorý si objednal denník Népszava.

Podľa v pondelok zverejnených údajov by sa 36 percent opýtaných dalo zaočkovať európskou, 33 percent americkou, 20 percent ruskou a 20 percent čínskou vakcínou. Až 67 percent respondentov by odmietlo čínsku, 66 percent ruskú, 54 percent americkú a 50 percent európsku očkovaciu látku. Nevedelo, prípadne nechcelo odpovedať 13 percent opýtaných v prípadoch čínskej a americkej vakcíny a 14 percent v prípadoch ruskej a európskej vakcíny.

Népszava pripomína, že v prieskume webového portálu Euronews pred niekoľkými týždňami prejavilo ochotu zaočkovať sa iba 17 percent, pričom takýto krok zásadne odmietlo 47 percent Maďarov.

Viac o téme: MaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu