Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS EÚ predložila zimnú stratégiu riadenia pandémie: Vyzýva na koordiniáciu úsilia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

BRUSEL - Európska komisia (EK) prijala v stredu stratégiu udržateľného riadenia pandémie koronavírusu v nadchádzajúcich zimných mesiacoch a počas zimných sviatkov, v období, ktoré môže priniesť riziko zvýšeného prenosu vírusu v dôsledku vyššej mobility občanov EÚ.

Stratégia odporúča nepretržitú opatrnosť počas zimného obdobia až do momentu, keď dôjde k distribúcii bezpečných a účinných vakcín. Podľa tlačovej správy EK je koordinovaný prístup v celej EÚ kľúčom k zabezpečeniu jasných pravidiel pre ľudí a zabráneniu opätovnému šíreniu vírusu v súvislosti s koncoročnými prázdninami a dovolenkami. Eurokomisia spresnila, že pri akomkoľvek zmiernení opatrení by sa mal zohľadniť vývoj epidemiologickej situácie a aj dostatočná kapacita na testovanie, sledovanie kontaktov nakazených osôb a liečbu infikovaných pacientov.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti upozornila, že každých 17 sekúnd príde v Európe človek o život v dôsledku COVID-19. Podľa jej slov situácia zostáva chúlostivá, čo poznačí aj tohoročné zimné sviatky. "Nemôžeme ohroziť úsilie z posledných týždňov a mesiacov. Tento rok musí mať prednosť záchrana životov pred oslavami," opísala situáciu komisárka. A spresnila, že s vakcínami, ktoré sa už "črtajú na obzore", existuje aj nádej, čo však znamená, že členské štáty musia byť pripravené začať s vakcinačnými kampaňami a čo najskôr zaviesť vakcíny, keď budú označené za bezpečné a účinné.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Komisia v rámci zimnej stratégie prijala viacero odporúčaní a usmernení. Tie sú zamerané na: rozstup medzi ľuďmi a obmedzenie sociálnych kontaktov aj počas sviatkov; testovanie a sledovanie kontaktov; bezpečné cestovanie s možným nárastom mobility na konci roka; zachovanie dostatočnej kapacity a personálu v zdravotníctve a zabezpečenie potrebného zdravotníckeho vybavenia; zaistenie potrebnej psychosociálnej podpory v rámci takzvanej pandemickej únavy, ktorá ohrozuje duševné zdravie, a v neposlednom rade spustenie národných stratégií očkovania.

S odkazom na možný nárast mobility na konci roka EK spresnila, že si to vyžaduje koordinovaný prístup členských krajín. V praxi to znamená mať pripravenú dopravnú infraštruktúru a jasne oznámené požiadavky ohľadom karantény, ak sa epidemiologická situácia v niektorom regióne prudko zhorší. Vzhľadom na cezhraničné aspekty zimnej turistiky EK odporúča, aby členské štáty starostlivo zvážili spoločný prístup založený na koordinácii, súdržnosti a vedeckých dôkazoch.

Viac o téme: PandémiaEurópska úniaKoronavírusúsilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu