Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EÚ prijala akčný plán na podporu obnovy mediálneho a audiovizuálneho sektora

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová
Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/Olivier Hoslet)

BRUSEL - Európska komisia (EK) prijala vo štvrtok akčný plán na podporu obnovy a transformácie mediálneho a audiovizuálneho sektora v EÚ. Sektor, ktorý bol podľa EK najviac zasiahnutý koronakrízou, má zásadný význam pre demokraciu, kultúrnu rozmanitosť Európy a jej digitálnu autonómiu.

 Akčný plán sa zameriava na tri oblasti činnosti a ponúka 10 konkrétnych opatrení, ktoré majú pomôcť mediálnemu sektoru zotaviť sa z krízy uľahčením a rozšírením prístupu k financiám. Sektor sa má transformovať za pomoci nových investícií, ktoré podporia zelenú a digitálnu transformáciu a zároveň zabezpečia odolnosť sektora a zlepšia postavenie európskych občanov a podnikov.

V rámci Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti obsiahnutom v ozdravnom pláne po koronakríze sa pre každý národný plán obnovy a odolnosti vyčlení minimálne 20 percent výdavkov na digitálnu oblasť. Tento balík bude zahŕňať aj opatrenia na podporu výroby a distribúcie digitálneho obsahu.

Akčný plán EK má uľahčiť prístup k podpore EÚ pomocou špecializovaného nástroja, ktorý mediálnym spoločnostiam umožní nájsť všetky možnosti financovania z rozpočtu Únie, podporiť investície do audiovizuálneho priemyslu prostredníctvom iniciatívy MEDIA INVEST, ktorá chce zmobilizovať investície vo výške 400 miliónov eur počas siedmich rokov. V neposlednom rade má spustiť iniciatívu "NEWS" s cieľom zlúčiť opatrenia a podporu pre sektor spravodajských médií.

Komisia by rada posilnila mediálny a audiovizuálny sektor v EÚ, preto odporúča zlepšiť prístup k audiovizuálnym obsahom a ich dostupnosti v celej EÚ za účelom oslovenia nového publika a rozšírenia obsahov. Ďalej odporúča okrem iného podporiť talenty v európskych médiách a začínajúce mediálne podniky a zvýšiť mediálnu gramotnosť občanov. Podľa tlačovej správy EK sa väčšina z opatrení uvedených v jej akčnom pláne prijme už v prvých mesiacoch roku 2021.

Akčný plán pre demokraciu 

Európska komisia (EK) predstavila vo štvrtok Európsky akčný plán pre demokraciu, ktorého cieľom je v najbližších troch rokoch posilniť postavenie občanov, nezávislých médií a vybudovať odolnejšie demokracie v celej EÚ.

Zámerom akčného plánu je riešiť problémy, ktorým čelia demokratické systémy v krajinách EÚ v súvislosti s rastúcim extrémizmom a odcudzovaním medzi politickými predstaviteľmi a verejnosťou. Stanovuje opatrenia na podporu slobodných a spravodlivých volieb, posilnenie slobody médií a boj proti dezinformáciám.

EK už v roku 2021 plánuje zaviesť opatrenia v prospech bezpečnosti novinárov, s osobitným zreteľom na vyhrážky voči novinárkam. Predloží iniciatívu na podporu plurality médií, vyššej transparentnosti pri štátnej reklame a na ochranu novinárov pred strategickými súdnymi spormi proti účasti verejnosti (SLAPP). Bude tiež riadiť úsilie o prepracovanie kódexu zásad boja proti dezinformáciám a sprísni požiadavky pre online platformy. Chystá navrhnúť nové právne opatrenia týkajúce sa politickej reklamy, ktoré sa zamerajú na sponzormi platené obsahy, čo sa týka aj online platforiem, inzerentov a subjektov poskytujúcich politické poradenstvo. Zreviduje tiež pravidlá pre financovanie európskych politických strán.

Šéfka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti upozornila, že skutočnosť treba odlišovať od fikcie a slobodné médiá a občianska spoločnosť musia mať možnosť zúčastniť sa otvorenej diskusie bez nepriateľského zasahovania.

Podľa vyjadrenia podpredsedníčky EK pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej cieľom akčného plánu pre demokraciu je chrániť a podporovať zmysluplnú účasť občanov a umožniť im prijímať rozhodnutia vo verejnom priestore slobodne a bez manipulácie. Spresnila, že plán prispôsobený digitálnemu veku navrhuje opatrenia na zvýšenie ochrany novinárov a boj proti dezinformáciám a zasahovaniu, zároveň však naplno chráni slobodu prejavu.

Viac o téme: PodporaObnovaSektoryUrsula von der LeyenováAkčný plán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu