Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Osobné rokovania s Londýnom budú pokračovať: Nezhody však pretrvávajú

Európsky vyjednávač Michel Barnier
Európsky vyjednávač Michel Barnier (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

BRUSEL - Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier v piatok oznámil, že večer pricestuje do Londýna na rokovania o pobrexitovej obchodnej dohode medzi Britániou a EÚ. Zároveň varoval, že v tejto veci stále pretrvávajú výrazné názorové nezhody. Informovala o tom agentúra AFP.

Barnier na sociálnej sieti Twitter napísal, že v súlade s epidemiologickými opatreniami v Belgicku už on ani jeho tím nemusia byť v karanténe. Dodal, že pred cestou ešte informuje o stave rokovaní členské štáty EÚ a Európsky parlament (EP). Rokovania medzi Barnierom a jeho britským náprotivkom Davidom Frostom sa v ostatnom týždni konali výlučne na diaľku, keďže Barnier a jeho tím museli ísť do karantény po tom, čo mal jeden člen jeho tímu pozitívny test na nový koronavírus.

Barnier počas piatkového rokovania s diplomatmi členských štátov EÚ za zatvorenými dverami údajne uviedol, že zatiaľ nie je jasné, či sa spomínanú dohodu podarí uzavrieť do konca tohto roka. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Británia vystúpila z EÚ 31. januára 2020 a nachádza sa v tzv. prechodnom období, ktoré potrvá do konca tohto roka. Londýn a EÚ sa odvtedy snažia uzavrieť dohodu, ktorá bude upravovať ich budúce partnerské a obchodné vzťahy. Rokovania napredujú pomaly pre názorové nezhody v kľúčových oblastiach, ako sú rybolov či návrh zákona o vnútornom trhu. Ak sa Londýnu s Bruselom nepodarí dosiahnuť dohodu o budúcom partnerstve, od 1. januára 2021 sa budú ich vzájomné obchodné vzťahy riadiť pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Viac o téme: RokovaniaVeľká BritániaMichel BarnierBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu