Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čas na brexit sa kráti: Diskusie sú pomalé a očakávania nízke, v otázke rybolovu nastal pokrok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Británia aj Európska únia dementovali tvrdenia, že v rámci pobrexitových rokovaní o uzavretí obchodnej dohody nastal "značný pokrok" v otázke o právach európskych lodí loviť vo vodách Spojeného kráľovstva. V pondelok o tom informovala agentúra DPA.

Správy o údajnom pokroku, ktoré priniesli britská spravodajská stanica Sky News aj britský denník The Guardian, podľa nemenovaných diplomatov Európskej únie vyvrátil samotný hlavný vyjednávač Bruselu pre brexit Michel Barnier. Ďalší zdroj - z britskej vlády - pre Sky News uviedol, že "prelom v (otázke) rybolovu" nenastal. "Nič nové sa dnes nedosiahlo," povedal.

Názorové nezhody teda pretrvávajú v kľúčových oblastiach, ako sú spomínaný rybolov, britský návrh zákona o vnútornom trhu a pravidlá hospodárskej súťaže. Rokovania o obchodnej dohode, ktoré Barnier a jeho britský partner David Frost v piatok prerušili z dôvodu nedostatočného pokroku, budú pokračovať v pondelok v Bruseli. Takisto sa majú telefonicky opäť spojiť aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Aaron Chown)

Zároveň v pondelok zasadol spoločný výbor EÚ a Británie pre implementáciu dohody o brexite, na ktorom podpredseda EK Maroš Šefčovič privítal šéfa úradu britskej vlády Michaela Gova. Výsledok ich rokovaní sa očakáva v priebehu popoludnia. Británia vystúpila z EÚ 31. januára 2020 a nachádza sa v tzv. prechodnom období, ktoré potrvá do konca tohto roka. Londýn a Únia sa odvtedy snažia uzavrieť dohodu, ktorá bude upravovať ich budúce partnerské a obchodné vzťahy.

Pre názorové nezhody v kľúčových oblastiach však rokovania napredujú pomaly. Ak sa Londýnu s Bruselom nepodarí dosiahnuť dohodu o budúcom partnerstve, od 1. januára 2021 sa budú ich vzájomné obchodné vzťahy riadiť pravidlami Svetovej obchodnej organizácie. 

Viac o téme: DohodaRybolovVeľká BritániaEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu