Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Šéf WHO pozitívne zareagoval na správy o testoch vakcín proti COVID-19

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, file)

ŽENEVA - Správy o tretej sľubnej vakcíne proti ochoreniu COVID-19 prinášajú "dôvod na nádej", povedal v pondelok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Informovala o tom agentúra DPA.

"Svetlo na konci tohto dlhého tmavého tunela po nedávnych pozitívnych správach z testov vakcín začína svietiť jasnejšie," povedal Tedros na tlačovej konferencii v Ženeve. Šéf WHO vlády vyzval, aby sa uistili, že každá krajina dostane vakcíny. Takisto privítal vyjadrenia lídrov skupiny G20, ktorí počas víkendového summitu prisľúbili "cenovo dostupný a spravodlivý prístup" k vakcínam proti novému koronavírusu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"V súčasnosti existuje vážne riziko, že najchudobnejší a najzraniteľnejší ľudia budú ušliapaní v tlačenici za vakcínami," povedal Tedros. Britský farmaceutický koncern AstraZeneca v pondelok oznámil, že vakcína, ktorú vyvíja spoločne s Oxfordskou univerzitou, má podľa predbežných výsledkov klinických testov priemernú účinnosť 70 percent, pričom jej účinnosť môže v závislosti od spôsobu dávkovania dosiahnuť až 90 percent.

Americký farmaceutický koncern Pfizer a nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech v stredu 18. novembra oznámili, že vakcína proti ochoreniu COVID-19, na ktorej vývoji spolupracujú, má až 95-percentnú účinnosť. Viac než 90-percentnú účinnosť svojej vakcíny minulý pondelok (16. novembra) oznámila i americká spoločnosť Moderna.

Viac o téme: TestyVakcínaWHOKoronavírusTedros Adhanom Ghebreyesus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu