Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemecká strana AfD sa ospravedlnila za necivilizované správanie kritikov reštrikcií

Alexander Gauland
Alexander Gauland (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

BERLÍN - Popredný predstaviteľ nemeckej krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa ospravedlnil svojim kolegom v nemeckom Spolkovom sneme (Bundestagu). Reagoval tak na skutočnosť, že členovia AfD umožnili vstup do budovy parlamentu osobám, ktoré kritizovali reštrikcie proti šíreniu koronavírusu, informovala v piatok agentúra DPA.

Alexander Gauland, zakladateľ a šéf frakcie AfD v Bundestagu vo štvrtok uznal, že správanie "prizvaných" kritikov bolo "necivilizované" a neprijateľné."Ako predseda poslaneckého klubu sa za tento čin ospravedlňujem," uviedol Gauland počas mimoriadneho poslaneckej schôdzke zvolanej v súvislosti so stredajším incidentom. Do budovy nemeckého parlamentu, kde sa malo konať hlasovanie o úpravách legislatívy, ktoré dávajú vláde právomoc vymáhať dodržiavanie reštrikcií, v stredu vtrhli štyri osoby. Do parlamentu ich pozvali práve poslanci AfD.  

Niektorí z "kritikov" sa pokúsili dostať do kancelárií zákonodarcov a obťažovali a natáčali politikov vrátane ministra financií Petra Altmaiera. Strana AfD sa postavila proti uvedenému návrhu zákona, ktorý ešte v stredu schválili obe parlamentné komory a podpísal ho prezident Frank-Walter Steinmeier. Podľa vyhlásení Michaela Grosse-Brömera, popredného predstaviteľa konzervatívneho bloku kancelárky Angely Merkelovej, sa strana AfD od svojho vstupu do Bundestagu snaží o jeho rozklad a očierňovanie ostatných politických strán. Petra Pau, poslankyňa a členka ľavicovej strany Die Linke (Ľavica) označila vyhlásenie AfD, ktoré prirovnalo dané opatrenie k Zmocňovaciemu zákonu z roku 1933, ktorý vydláždil cestu k nacistickej diktatúre, za "neuveriteľnú drzosť".


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


AfD sa do spolkového parlamentu dostala vo voľbách v roku 2017, stala sa tak najsilnejšou opozičnou silou v krajine. Ostatné parlamentné strany odmietli s AfD spolupracovať. Nemecko bolo v prvej fáze "koronakrízy" oceňované za udržanie bilancie nakazených i mŕtvych výrazne pod úrovňami, aké zaznamenali mnohé iné štáty. Momentálne však prechádza silnou druhou vlnou pandémie rovnako ako zvyšok Európy. Podľa najnovších údajov Kochovho inštitútu v Berlíne sa denný počet prípadov infekcie zvýšil o rekordných 23.648 prípadov na celkových 879.564, pričom ochoreniu COVID-19 podľahlo v Nemecku za deň 260 ľudí a celkovo 13.630 osôb.

Viac o téme: OpatreniaStranaNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu