Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Súd v Rusku stanovil termín procesu s vojakom, ktorý zastrelil osem kolegov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Súd v ruskom meste Čita na Sibíri stanovil na 23. novembra začiatok procesu s vojakom, ktorý je obvinený zo zastrelenia svojich ôsmich kolegov.

Ramil Šamsutdinov tvrdí, že jeho skratové konanie z vlaňajšieho októbra, keď bol čerstvo odvedeným brancom, bolo výsledkom brutálneho šikanovania z ich strany, informovala vo štvrtok stanica Slobodná Európa (RFE/RL), citujúc agentúry TASS a Interfax.

Šamsutdinov zastrelil ôsmich vojakov vrátane dvoch vysoko postavených dôstojníkov v meste Gornyj v Zabajkalsku. Krátko nato ho zatkli a obvinili z vraždy. Prípad mnohých v Rusku šokoval a pritiahol pozornosť ľudskoprávnych aktivistov po tom, ako Šamsutdinov vyhlásil, že následkom šikanovania a mučenia utrpel nervové zrútenie.

Ministerstvo obrany pripustilo, že Šamsutdinov "mal konflikt" s jedným z vojakov, ktorých zabil. Šamsutdinov podľa vyšetrovateľov v septembri priznal svoju vinu. V marci usvedčili ďalšieho vojaka zo šikanovania a podmienečne ho odsúdili na dva roky väzenia.

Minulý týždeň zastrelil vojak na základni vo Voronežskej oblasti dvoch vojakov a jedného dôstojníka. V uplynulých rokoch sa dostali na verejnosť videozábery hrubého šikanovania nováčikov na ruských vojenských základniach.

Viac o téme: VojakTermínStanovenieSúd Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu