Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Soros vyzval Brusel, aby sa postavil Maďarsku a Poľsku: EÚ nemôže dopustiť, aby ju vydierali

George Soros
George Soros (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

BUDAPEŠŤ - Európska únia (EÚ) nemôže dopustiť, aby ju Maďarsko a Poľsko vydierali, uviedol v stredajšom príspevku zverejnenom na stránke mediálnej organizácie Project Syndicate americký finančník maďarského pôvodu George Soros v súvislosti s blokovaním rozpočtu EÚ zo strany uvedených krajín.

Podľa spravodajského servera 444.hu Soros pripomenul, že Maďarsko a Poľsko vetovali rozpočet a fond pomoci Únie aj napriek tomu, že by z neho tieto krajiny najviac profitovali - aj keď iba v prípade, že vyhovejú požiadavkám dodržiavania princípov právneho štátu. Finančník dodal, že požiadavka právneho štátu nie je iba abstraktnou teoretickou otázkou, ale veľmi praktickou prekážkou "osobnej a politickej korupcie" vodcov oboch krajín, v prvom rade však premiéra Viktora Orbána.

Soros označil Orbánov režim ako "starostlivo vypracovanú kleptokraciu", ktorou vykradol krajinu. "Je ťažké odhadnúť sumu, ktorou obohatil svoju rodinu a kamarátov, avšak mnohí z nich neskutočným spôsobom zbohatli," zdôraznil. V súčasnosti v Bruseli považujú za právny štát iba krajiny, ktoré vpúšťajú migrantov, uviedol v stredu Orbán v zdôvodnení pondelňajšieho blokovania rozpočtu EÚ. Premiér vyjadril názor, že počas diskusií o prisťahovalectve v uplynulých dvoch rokoch sa odvolávanie na právny štát stalo politickým a ideologickým prostriedkom, pričom ide o právnu kategóriu.

"Konanie postihujúce členskú krajinu nemožno spustiť bez toho, aby boli stanovené objektívne kritériá a bola poskytnutá možnosť podať opravný prostriedok proti rozhodnutiu," zdôraznil Orbán. "Členské štáty, ktoré si chránia hranice a svoju krajinu pred migráciou, v Bruseli už nepovažujú za právny štát. Po prijatí súčasného návrhu by už nič nebránilo tomu, aby vyplácanie finančných zdrojov EÚ viazali k podpore prisťahovalectva, a krajiny, ktoré migráciu odmietajú, by vydierali prostriedkami rozpočtu Únie," dodal maďarský ministerský predseda.

Maďarsko a Poľsko zablokovali na pondelňajšom zasadnutí veľvyslancov členských krajín v Bruseli schválenie predmetného dlhodobého rozpočtu vo výške 1,1 bilióna eur a s ním súvisiaceho záchranného balíka zameraného na oživenie európskej ekonomiky po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur.

Viac o téme: VydieranieRozpočetVýzvaMaďarskoBruselPoľskoGeorge Soros
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu