Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Budapešť a Varšava vypovedali EÚ poslušnosť! Na svoju stranu získali ďalší významný štát

Vlajky EÚ pred budovou EK. Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Vlajky EÚ pred budovou EK. Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ/VARRŠAVA/ĽUBĽANA - Premiéri Poľska a Maďarska Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán dnes obvinili niektoré štáty Európskej únie z vydierania. Obaja politici naďalej odmietajú, aby vyplácanie peňazí z budúceho rozpočtu Únie a balíka na podporu ekonomík zasiahnutých koronavírusom bolo závislé od dodržiavania zásad právneho štátu.

Poľský premiér Morawiecki chce, aby poslanci hlasovali o uznesení, ktorým by podporili vládu v jej postoji v tejto veci. Poľsko a Maďarsko kvôli podmienke dodržiavanie princípov právneho štátu v pondelok zablokovali rozpočet EÚ na roky 2021 až 2027 aj podporný balík.

Morawiecki sa v stredu v parlamente sťažoval na nerovnaké zaobchádzanie s niektorými členmi EÚ. "Ak naši partneri nepochopia, že nesúhlasíme s nerovným zaobchádzaním so štátmi, s palicou v ruke, ktorá bude použitá proti nám len preto, že sa niekomu nepáči naša vláda, potom skutočne to veto nakoniec použijeme," vyhlásil Morawiecki. Európska únia musí byť podľa neho založená na práve a právnej istote. "Bez princípu právnej istoty je EÚ mechanizmom náhodných rozhodnutí eurokratov a de facto európskej oligarchie," tvrdí šéf poľskej národno-konzervatívnej vlády.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Súčasná vláda vo Varšave sa po nástupe k moci pred piatimi rokmi pustila do reforiem, ktorých deklarovaným cieľom bolo zbaviť krajinu reliktov komunistického režimu. Presadila napríklad ďalekosiahlu reformu justície, kvôli ktorej sa ale dostala do sporov s Európskou komisiou, podľa ktorej zmeny ohrozujú nezávislosť súdnictva a posilňujú vplyv politikov na neho. Tiež s vládou maďarského premiéra Orbána vedie Európska komisia konanie kvôli porušovaniu nezávislosti súdov, médií a útlaku mimovládnych organizácií.

"Ak bude tento návrh prijatý, padnú prekážky v spojovaní podielu členských krajinách na spoločných fondoch s podporou migrácie a vo využívaní finančných prostriedkov na vydieranie krajín, ktoré sa stavajú proti migrácii," uviedol Orbán podľa vyhlásenia citovaného agentúrou MTI. Agentúra Reuters pripomína, že ani v rozpočte, ani v balíku na podporu ekonomík nie sú žiadne konkrétne dohody týkajúce sa migrácie, ktorú konzervatívny maďarský premiér dlhodobo vykladá ako hrozbu pre európsku identitu a kultúru.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pridalo sa aj Slovinsko

Slovinský premiér Janez Janša podporil Poľsko a Maďarsko, ktoré v pondelok zablokovali prijatie sedemročného rozpočtu EÚ a fond koronavírusovej pomoci. Svoj krok zdôvodnili nesúhlasom s tým, aby vyplácanie peňazí z európskych fondov bolo podmienené dodržiavaním princípov právneho štátu. Maďarský premiér Viktor Orbán v stredu podľa agentúry Reuters vyhlásil, že Budapešť vetovala rozpočet EÚ, pretože jeho schválením by členské štáty mohli byť nútené podporovať imigráciu.

"Iba nezávislý súdny orgán môže stanoviť, čo je vláda práva, nie politická väčšina," napísal Janša v utorkovom liste predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi.

V pondelok sa Slovinsko pri rokovaní zástupcov krajín Európskej únie ohľadom rozpočtu vyjadrilo pre odklad hlasovania, výslovne proti schváleniu rozpočtu nebolo. Postoj Janšu však teraz podľa AFP signalizuje zložitú diskusiu na štvrtkovej videokonferencii prezidentov a premiérov krajín EÚ, ktorá je síce venovaná koordinácii boja proti pandémii covidu-19, ale očakáva sa aj rokovanie o zablokovanom únijnom rozpočte.

Viac o téme: VetoPrávny štátOrbánJanšaEurópsky rozpočetVzburaMorawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu