Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Orbán k vetu rozpočtu EÚ: Brusel viaže otázku právneho štátu k prisťahovalectvu

Maďarský ministerský predseda Viktor Orbán
Maďarský ministerský predseda Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool via AP)

BUDAPEŠŤ - V súčasnosti v Bruseli považujú za právny štát iba krajiny, ktoré vpúšťajú migrantov, uviedol v stredu v zdôvodnení pondelňajšieho blokovania rozpočtu Európskej únie (EÚ) Maďarskom predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

V dokumente zverejnenom agentúrou MTI premiér vyjadril názor, že počas diskusií o prisťahovalectve v uplynulých dvoch rokoch sa odvolávanie na právny štát stalo politickým a ideologickým prostriedkom, pričom ide o právnu kategóriu.

"Konanie postihujúce členskú krajinu nemožno spustiť bez toho, aby boli stanovené objektívne kritériá a bola poskytnutá možnosť podať opravný prostriedok proti rozhodnutiu," zdôraznil Orbán. "Členské štáty, ktoré si chránia hranice a svoju krajinu pred migráciou, v Bruseli už nepovažujú za právny štát. Po prijatí súčasného návrhu by už nič nebránilo tomu, aby vyplácanie finančných zdrojov EÚ viazali k podpore prisťahovalectva, a krajiny, ktoré migráciu odmietajú, by vydierali prostriedkami rozpočtu Únie," dodal maďarský ministerský predseda.

Maďarsko a Poľsko zablokovali na pondelňajšom zasadnutí veľvyslancov členských krajín v Bruseli schválenie predmetného dlhodobého rozpočtu vo výške 1,1 bilióna eur a s ním súvisiaceho záchranného balíka zameraného na oživenie európskej ekonomiky po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur.

Dali tak najavo svoj nesúhlas s podmienením čerpania finančných prostriedkov EÚ s dodržiavaním zásad právneho štátu. Na tzv. kondicionalite sa v tomto smere dohodli 5. novembra v Rade EÚ vyjednávači Európskeho parlamentu a nemeckého predsedníctva. Členské krajiny EÚ, ktoré nebudú dodržiavať zásady právneho štátu, podľa tejto dohody riskujú stratu prístupu k finančným prostriedkom EÚ.

Viac o téme: MaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu