Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Kritický bude zhruba 14. deň zákazu nočného vychádzania v Maďarsku

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool via AP)

BUDAPEŠŤ - Zákaz nočného vychádzania zavedený v rámci prísnych opatrení v boji proti novému druhu koronavírusu bude kritický zhruba okolo 14. dňa, povedal v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Zdôraznil, že takéto nepopulárne opatrenie je nutné prijať vtedy, keď hrozí kolaps zdravotníctva.

Od polnoci z utorka na stredu začali v Maďarsku platiť viaceré sprísnené protiepidemiologické opatrenia. Ich súčasťou je aj zákaz vychádzania od 20.00 do 05.00 h a úplný zákaz zhromažďovania. Od stredy je povinné nosenie rúšok aj v exteriéri.

V pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió Orbán povedal, že aktuálne je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 6690 ľudí, z ktorých 518 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Vo štvrtok ich v nemocniciach bolo 6426 a stav 486 z nich si vyžadoval umelé dýchanie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa Orbána vláda v rámci opatrení na ochranu ekonomiky na návrh Maďarskej obchodnej a priemyselnej komory zníži daň z pridanej hodnoty pre jedlá na donášku z reštaurácií na päť percent. Premiér dodal, že kabinet je odhodlaný na budúci rok citeľne zmierniť daňové zaťaženie, aby nezanikali pracovné miesta.

Viac o téme: OpatreniaZákazMaďarskoViktor OrbánKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu