Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Arménsku zadržali predstaviteľov opozície za organizovanie nepokojov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/PAN Photo via AP)

JEREVAN - V Arménsku zadržali vo štvrtok desať popredných predstaviteľov opozície za podiel na násilných nepokojoch. Tie v krajine vypukli po tom, čo arménsky premiér Nikol Pašinjan podpísal dohodu s Azerbajdžanom týkajúcu sa ukončenia bojov v Náhornom Karabachu. Informovala o tom agentúra AFP.

Prokuratúra uviedla, že desať opozičných činiteľov bolo zadržaných za "organizovanie nelegálnych násilných masových nepokojov". Pašinjan 9. novembra informoval, že s Ruskom a Azerbajdžanom podpísal vyhlásenie o ukončení vojny na spornom území Náhorného Karabachu. Následne na centrálne námestie Jerevanu vyšli stovky ľudí nespokojných s takouto dohodou, ktorá zahŕňa teritoriálne ústupky v prospech Azerbajdžanu.

V súlade s trojstranným vyhlásením sa 10. novembra od 00.01 h miestneho času mali úplne zastaviť všetky bojové akcie v Náhornom Karabachu, pričom bojujúce strany mali zostať na svojich pozíciách. Okrem toho si Baku a Jerevan musia vymeniť zajatcov a telá padlých. Pozdĺž kontaktnej línie v Karabachu budú hliadkovať ruské "mierové sily", ako ich označuje Moskva. Ich úlohou bude kontrola dodržiavania prímeria.

Viac o téme: NepokojeOpozíciaArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu