Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Chorvátsku úraduje vtáčia chrípka: Vláda podniká kroky na zabránenie jej šírenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Chorvátska vláda sa rozhodla podniknúť "všetky možné kroky" na zamedzenie šírenia vtáčej chrípky, ktorá bola potvrdená v koprivnicko-križevatskej župe na severe krajiny. Uviedla to vo štvrtok agentúra HINA s odvolaním sa na tamojšiu ministerku poľnohospodárstva Mariju Vučkovičovú.

Ide o subtyp vírusu, u ktorého dosiaľ nebol zaznamenaný prenos na človeka. "K tejto skutočnosti však pristupujeme vážne a zodpovedne. Hneď, ako sa objavilo prvé podozrenie, zakázali sme prevoz a prepravu zvierat. Momentálne zisťujeme situáciu na všetkých farmách v blízkom a širšom okolí," dodala ministerka.

Vučkovičová zároveň uviedla, že jej ministerstvo v uplynulých dňoch informovalo verejnosť o možnosti šírenia vtáčej chrípky, predovšetkým kmeňa H5N8, ktorého prenášačmi sú v Európe najmä sťahovavé vtáky. Predtým, ako prítomnosť vírusu potvrdili v Chorvátsku, ho zaznamenali na hydinových farmách v 13 členských štátoch EÚ a v siedmich krajinách u vtákov žijúcich vo voľnej prírode, pripomenula ministerka.

Viac o téme: OpatreniaVtáčia chrípkaŠírenieObmedzeniaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu