Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vo Vietname vyčíňala najslinejšia búrka za ostatných 20 rokov: Vyžiadala si najmenej 35 obetí

Podľa tamojšej vlády išlo o najsilnejšiu búrku za ostatných 20 rokov Zobraziť galériu (2)
Podľa tamojšej vlády išlo o najsilnejšiu búrku za ostatných 20 rokov (Zdroj: SITA/Vo Van Dung/VNA via AP)

HANOJ - Najmenej 35 mŕtvych a viac ako 50 nezvestných si vyžiadal tajfún Molave, ktorý sa vo štvrtok prehnal cez Vietnam. Podľa tamojšej vlády išlo o najsilnejšiu búrku za ostatných 20 rokov, informovala agentúra AP.

Medzi mŕtvymi je aj 12 rybárov, ktorých lode sa následkom tajfúnu potopili. Ďalších 14 rybárov je nezvestných. Bez elektriny zostalo najmenej 1,7 milióna ľudí. Pre záchranárov sú v súčasnosti najvyššou prioritou tri dediny v strednej časti krajiny, kde zosuvy pôdy usmrtili najmenej 19 ľudí. Orgány sa obávajú, že pod nánosom blata a trosiek je uväznených ďalších 40 ľudí.

"Musíme sa k miestu zosuvu dostať čo najrýchlejšie. Kým sa nám podarí prepraviť tam veľkú techniku, pošleme na miesto viac vojakov. Musíme využiť všetky možné prostriedky vrátane vrtuľníkov," uviedol podpredseda vietnamskej vlády Trinh Dinh Dung na mieste, kde vojaci za pomoci buldozérov odstraňujú následky jedného zo zosuvov pôdy.

Vo Vietname vyčíňala najslinejšia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Vo Van Dung/VNA via AP)

Tajfún Molave sprevádzal vietor s rýchlosťou 195 kilometrov za hodinu. Podľa vietnamskej vlády bude počet obetí ešte stúpať, keďže niektoré oblasti krajiny doteraz nepodali hlásenie o rozsahu škôd. Stredný Vietnam sužujú silné dažde už takmer mesiac. Záplavy postihli približne 7000 hektárov polí s úrodou a zabili najmenej 5876 kusov dobytka a 685.000 kusov hydiny.

Viac o téme: ObeteBúrkaVietnam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu