Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Turecko kritizovalo karikatúru prezidenta Erdogana na obálke francúzskeho satirického týždenníka

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ISTANBUL - Vrcholní predstavitelia Turecka odsúdili karikatúru zobrazujúcu tamojšieho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorá bola v stredu uverejnená na obálke francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Odsudzujeme publikáciu týkajúcu sa prezidenta (Erdogana) vo francúzskom magazíne, ktorý nerešpektuje nijakú vieru, posvätnosť a hodnoty," napísal na Twitteri prezidentov hovorca Ibrahim Kalin. Argumentoval tým, že útok na osobné práva nie je prejavom humoru ani slobodou vyjadrovania. Podľa šéfa Erdoganovho komunikačného oddelenia Fahrettina Altuna ide o prejav "šírenia kultúrneho rasizmu a nenávisti".

Kritizovaná karikatúra zobrazuje Erdogana v bielom tričku a spodkoch, ako drží plechovku s nápojom a sedí vedľa ženy v islamskom hidžábe. Táto karikatúra vyostrila spor medzi Tureckom a Francúzskom týkajúci sa karikatúr proroka Mohameda, ktorý sa začal po tom, čo čečenský moslim zavraždil francúzskeho učiteľa Samuela Patyho. Ten svojim študentom v rámci diskusie o slobode slova ukázal karikatúry moslimského proroka Mohameda z časopisu Charlie Hebdo.

Erdogan cez víkend ostro kritizoval francúzskeho prezidenta Macrona, spochybnil jeho duševné zdravie a v pondelok vyzval Turkov, aby bojkotovali francúzske výrobky. Francúzsko v reakcii na Erdoganove výroky povolalo svojho veľvyslanca v Ankare na konzultácie do vlasti. Macron po vražde učiteľa avizoval, že Francúzsko pritvrdí opatrenia voči radikálnemu islamu v krajine a že naďalej bude obhajovať slobodu slova vrátane uvedených karikatúr, čo vyvolalo hnev v mnohých moslimských krajinách.

Viac o téme: KarikatúraKritikaTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu