Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Francúzsko vyzvalo svojich občanov na opatrnosť: V moslimskom svete silnie hnev

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Christian Hartmann, Pool Photo via AP, File)

PARÍŽ - Francúzsko varovalo v utorok svojich občanov v niekoľkých moslimských krajinách, aby urobili mimoriadne bezpečnostné opatrenia, pretože hnev vyvolaný karikatúrami proroka Mohameda silnie. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v utorok napríklad vyhlásil, že francúzsky prezident Emmanuel Macron svojím ospravedlňovaním týchto karikatúr v rámci zákonov o slobode slova tlačí ľudí k terorizmu, "nedáva im na výber". V Bangladéši pochodovali cez hlavné mesto tisíce protestujúcich a niektorí dupali po plagátoch s podobou Macrona. Irán si predvolal francúzskeho chargé d’affaires a odovzdal mu sťažnosť proti karikatúram proroka vo Francúzsku.

Niektoré krajiny však chcú zmierniť vyostrenú situáciu. Napríklad Saudská Arábia odsúdila karikatúry, ale nepridala sa k výzvam niektorých častí moslimského sveta na bojkot francúzskych výrobkov. Spor má korene vo vražde učiteľa dejepisu Samuela Patyho pred francúzskou školou zo 16. októbra, keď muž čečenského pôvodu pedagógovi pri útoku oddelil hlavu od tela. Učiteľ totiž na hodine o slobode prejavu ukazoval žiakom karikatúry proroka Mohameda. Predmetné karikatúry, po prvý raz zverejnené francúzskym satirickým časopisom Charlie Hebdo, moslimovia považujú za rúhanie.

Francúzska vláda, podporovaná mnohými občanmi, vníma dekapitáciu učiteľa za útok na slobodu prejavu a vyhlásila, že bude brániť právo na vystavovanie alebo zverejňovanie karikatúr. Macron označil učiteľa za "tichého hrdinu" a zaviazal sa, že bude bojovať proti "islamskému separatizmu", ktorý pohlcuje niektoré moslimské komunity vo Francúzsku. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v utorok vydalo odporúčanie francúzskym občanom v Indonézii, Turecku, Bangladéši, Iraku a Mauritánii, aby maximálne dbali na svoje bezpečie a boli čo najviac ostražití. Občania sa majú vyhýbať protestom proti karikatúram a ďalším verejným zhromaždeniam, ale aj miestam často navštevovaným turistami a komunitám Francúzov žijúcich v uvedených krajinách.

Viac o téme: MoslimoviaOpatrnosťFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu