Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Nigérii pokračujú protesty proti policajnej brutalite: O život prišlo 15 ľudí

V Nigérii pokračujú protesty proti policajnej brutalite Zobraziť galériu (3)
V Nigérii pokračujú protesty proti policajnej brutalite (Zdroj: SITA/AP/Sunday Alamba)

LAGOS - Demonštrácie mladých ľudí v Nigérii, ktorí sa domáhajú lepšej správy vecí verejných a protestujú proti policajnej brutalite, pokračovali aj v pondelok, pričom v metropole Lagos stovky demonštrantov zablokovali prístup na tamojšie medzinárodné letisko. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej demonštranti zablokovali aj dôležité dopravné tepny, čo spôsobilo obrovské zápchy.

Situácia sa vyhrotila aj v meste Abuja, kde polícia použila slzotvorný plyn, aby rozohnala stovky demonštrantov. Do násilností prerástli aj protesty v Benin City na juhu Nigérie, keď tam dav zaútočil na väzenie a oslobodil odtiaľ väzňov. Správy miestnych médií hovoria o úteku až 200 väzňov. Vláda federálneho štátu Edo v reakcii na pondelňajší útok na väznicu vyhlásila 24-hodinový zákaz vychádzania. Ide o opatrenie, ktorým chce zastaviť protesty. Na iných miestach krajiny demonštranti zaútočili aj na policajné stanice a policajné vozidlá.

V Nigérii pokračujú protesty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Sunday Alamba)

Demonštrácie mladých ľudí protestujúcich proti údajnej policajnej brutalite otriasajú Nigériou už viac ako dva týždne. Ide o reakciu na video šírené na sociálnych sieťach, v ktorom vidno, ako neznámeho muža bijú vládni ozbrojenci, zrejme príslušníci policajného útvaru zasahujúceho proti lúpežiam a známeho ako SARS. V reakcii na tieto rozsiahle demonštrácie nigérijská vláda oznámila, že SARS rozpustí. Každodenné protesty však pokračujú a ich účastníci žiadajú skoncovať s  policajnou brutalitou a korupciou.

V Nigérii pokračujú protesty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Sunday Alamba)

Protesty boli spočiatku pokojné, ale neskôr si vyžiadali aj obete na životoch. Podľa organizácie Amnesty International (AI) prišlo o život najmenej 15 ľudí. AI súčasne políciu obvinila z použitia neprimeraného násilia proti demonštrantom, ktorí sú však tiež čoraz  agresívnejší. Minister informácií a kultúry Lai Mohammed v reakcii na vývoj v krajine varoval, že vláda "nezloží ruky a nedovolí, aby nastala anarchia".

Viac o téme: ObeteProtestyBrutalitaDemonštrantiNigéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu