Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Poľsko hlási najvyšší denný nárast prípadov nákazy aj úmrtí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

VARŠAVA - Poľsko hlási rekordný denný nárast prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 aj úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje. Za posledných 24 hodín tam pribudlo 6526 infikovaných a zomrelo 116 ľudí. Informoval o tom v stredu spravodajský portál TVN24.pl.

Od začiatku vypuknutia pandémie sa v Poľsku nakazilo 141.804 ľudí, v súčasnosti krajina eviduje viac ako 50.000 aktívnych prípadov. Celkovo si zdravotné komplikácie spojené s koronavírusom doteraz vyžiadali 3217 obetí. Z lôžok vyhradených v poľských nemocniciach pre chorých s diagnózou COVID-19 je ich obsadených 6084, čo je denný nárast o 385 lôžok. Na dýchacie prístroje je napojených 467 chorých, čo je o 46 viac ako predošlý deň.

Agentúra PAP zároveň v stredu informovala, že bývalý minister zdravotníctva Lukasz Szumowski, ktorý odstúpil z funkcie počas prvej vlny pandémie, je hospitalizovaný s príznakmi ochorenia COVID-19 ani nie mesiac po tom, ako mal pozitívny test na koronavírus. Ako prvý o tom ešte v utorok večer informoval portál Wirtualna Polska, informáciu neskôr oficiálne potvrdila aj televízna stanica TVN24.

Táto televízia tiež pripomína, že exminister svoju diagnózu oznámil 28. septembra. O deň neskôr sa však vyjadril, že sa vyliečil a ukončuje tak svoj pobyt v domácej karanténe. Szumowski novinárom v stredu svoju hospitalizáciu nepotvrdil, len sa vyjadril, že sa "vyhýba kontaktu s médiami", pretože si potrebuje oddýchnuť.

Podľa webu Wirtualna Polska sa Szumowski údajne nakazil od svojej dcéry, ktorá sa koronavírusom infikovala v škole. Okrem nich dvoch mala pozitívny test na koronavírus aj exministrova manželka. Szumowski sa stal jednou z najobľúbenejších ministrov vlády premiéra Mateusza Morawieckého po tom, čo Poľsko zaviedlo karanténu ihneď po vypuknutí koronavírusovej pandémie, čo pomohlo udržať nízke počty úmrtí a chorých. V súvislosti s pandémiou si však vyslúžil aj kritiku, a to za údajne sporné obstarávanie zdravotníckeho vybavenia.

Viac o téme: PandémiaPoľskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu