Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Francúzska vláda sa chce za každú cenu vyhnúť celoplošnému lockdownu

Jean Castex
Jean Castex (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

PARÍŽ - Francúzsky premiér Jean Castex vyzval v pondelok obyvateľov svojej krajiny, aby sa podriadili reštrikciám prijímaným lokálne v snahe zastaviť šírenie nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Upozornil, že ak sa epidemiologická situácia zhorší, vláda by mohla prikročiť k ďalším reštrikciám.

"Sme vo veľmi zložitej situácii," priznal Castex v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Franceinfo. Dodal, že celoštátnemu lockdownu, aký Francúzsko pre koronavírus nového typu zažilo na jar, sa vláda chce za každú cenu vyhnúť. Nevylúčil však uplatnenie tohto opatrenia na lokálnej úrovni. "Nič sa nedá vylúčiť," upozornil.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Francúzsky premiér súčasne informoval, že 22. októbra bude sprístupnená mobilová aplikácia StopCovid, pomocou ktorej bude možné trasovať potenciálne nakazených. Predchádzajúci pokus o jej využívanie v podstate zlyhal, dodala agentúra DPA. Castex súčasne informoval, že do zoznamu miest, kde platí najvyšší stav pohotovosti počas pandémie a sú tam v rámci prevencie zavreté bary, boli k Parížu, Lyonu a Marseille a ďalším mestám pridané aj Toulouse a Montpellier.

Minulú sobotu Francúzsko hlásilo ďalších takmer 27.000 nových prípadov testmi preukázanej nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Bilancia zverejnená v nedeľu vykazovala nižší počet - 16.000 - nových prípadov. Od vypuknutia epidémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2 vo Francúzsku tejto nákaze alebo v jej dôsledku zhoršeným chronickým chorobám podľahlo viac než 32.700 ľudí.

Viac o téme: VládaFrancúzskoKoronavírusReštrikcieLockdownJean Castex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu