Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

KORONAVÍRUS EÚ poskytla pomoc krajinám západného Balkánu, pomáha aj Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok informovala, že Európska únia poskytla ďalšiu pomoc krajinám západného Balkánu prostredníctvom nástroja rescEU a Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Únia zaslala pomoc v podobe ďalšej zásielky ochranných plášťov a respirátorov FFP2 do Čiernej Hory a Severného Macedónska. Pomoc bola vyčlenená zo zásob nástroja rescEU, čiže zo spoločnej európskej rezervy lekárskeho vybavenia, ktorá bola počas koronakrízy  vytvorená na pomoc krajinám čeliacim nedostatku potrebného lekárskeho vybavenia a ochranných pomôcok.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Okrem toho Slovensko prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany ponúklo Severnému Macedónsku ochranné rúška typu FFP2, FFP3, chirurgické masky, ako aj základné hygienické balíčky, prikrývky, stany a generátory.

"Rezerva rescEU a mechanizmus civilnej ochrany aj naďalej preukazujú svoju hodnotu pri poskytovaní pomoci tým, ktorí to potrebujú. Okrem predchádzajúcich dodávok teraz do Čiernej Hory a Severného Macedónska zasielame viac ako 130.000 ďalších ochranných masiek. Ďakujem Nemecku za hosťovanie a prepravu novej dávky ochranných zariadení, ako aj Slovensku za jeho štedrosť voči našim susedom na západnom Balkáne," uviedol v správe pre médiá eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Komisár pripomenul, že nová materiálna podpora sa pridáva k doterajším 520.000 ochranným maskám, ktoré už z rezervy rescEU boli krajinám západného Balkánu dodané, ako aj ku konkrétnej pomoci poskytnutej prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ.

Strategické rezervy lekárskeho vybavenia rescEU po Nemecku a Rumunsku hosťujú už aj Dánsko, Grécko, Maďarsko a Švédsko. Hostiteľské krajiny sú zodpovedné za obstaranie potrebného materiálu, zatiaľ čo eurokomisia hradí 100 percent všetkých nákladov a koordinuje distribúciu zdravotníckej pomoci.

Viac o téme: EKBalkánKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu