Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Spor Bulharska a Severného Macedónska ohrozuje bezpečnosť Európy, tvrdí Michael Roth

Michael Roth
Michael Roth (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Bulharsko blokovaním rokovaní o vstupe Severného Macedónska do EÚ ohrozuje bezpečnosť balkánskych krajín a celej Európy, uviedol v utorok tajomník nemeckého ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Michael Roth. Informovala o tom agentúra AP.

"Čokoľvek iné (než začatie prístupových rokovaní) by bolo veľmi závažnou politickou chybou, ktorá ohrozí stabilitu a bezpečnosť na západnom Balkáne, čo by v konečnom dôsledku výrazne ohrozilo bezpečnosť celej Európy - a všetci by sme si toho mali byť vedomí," povedal Roth.

Dodal, že Nemecko, ktoré v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie, robí všetko pre to, aby spor vyriešilo. Diplomati EÚ však pochybujú, že súčasnú patovú situáciu sa podarí v blízkej budúcnosti prelomiť. Bulharsko začatie prístupových rozhovorov odmieta, kým Severné Macedónsko neprestane s "protibulharskou rétorikou" a oficiálne neuzná, že macedónsky jazyk má svoje korene v bulharčine.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Koncom novembra približne 2000 demonštrantov v Severnom Macedónsku žiadalo demisiu tamojšieho premiéra Zorana Zaeva, obviňujúc ho, že je voči Bulharsku príliš zmierlivý. Európska únia chcela začať prístupové rokovania so Severným Macedónskom a Albánskom ešte vlani. Vtedy ich však zablokovalo Francúzsko, ktoré žiadalo reformu prístupového procesu, na čo Európska komisia pristúpila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu