Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Stovky ľudí v Čiernej Hore demonštrovali proti volebnej reforme

Čiernohorský prezident Milo Djukanovič
Čiernohorský prezident Milo Djukanovič (Zdroj: SITA/AP/Hektor Pustina)

PODGORICA - Niekoľko stoviek nacionalisticky orientovaných Čiernohorcov protestovalo vo štvrtok pred sídlom vlády v Podgorici proti pripravovanej reforme týkajúcej sa volebného práva. S odvolaním na správy čiernohorských médií o tom informovala agentúra DPA.

Prívrženci prozápadne orientovaného prezidenta Mila Djukanoviča hádzali pred budovu vlády dymovnice či zapaľovali svetlice, informoval čiernohorský denník Vijesti. Denník uviedol, že protesty prebiehali aj v iných čiernohorských mestách vrátane Nikšiču, Cetinje, Budvy či Tivatu. Demonštrácie vyvolal plán prosrbsky orientovanej vlády udeliť štátne občianstvo cudzincom žijúcim v Čiernej Hore, čo znamená hlavne Srbom a Rusom, a naopak odobrať volebné právo Čiernohorcom žijúcim v zahraničí, uvádza DPA.

Takáto reforma by posilnila prosrbsky orientovanú časť v tejto malej 600-tisícovej balkánskej krajine. Jej prívrženci odmietajú štátnu identitu Čiernej Hory a naopak uprednostňujú zjednotenie so susedným Srbskom, uvádza DPA. Vláda prosrbsky orientovaného čiernohorského premiéra Zdravka Krivokapiča, ktorý nie je členom žiadnej politickej strany, má v 81-člennom jednokomorovom parlamente tesnú väčšinu, 41 mandátov. Kabinet má spory s prozápadne orientovaným prezidentom Djukanovičom.

Viac o téme: VoľbyDemonštráciaReformaČierna Hora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu