Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa stupňujú! Do operácií sa zrejme zapojilo aj Turecko

Arménska armáda zničila vojenské vozidlo Azerbajdžanu. Zobraziť galériu (4)
Arménska armáda zničila vojenské vozidlo Azerbajdžanu. (Zdroj: SITA/ AP)

JEREVAN/BAKU - Boje v oblasti Náhorného Karabachu medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojskami pokračovali podľa Jerevanu aj cez noc. Baku informovalo o ostreľovaní azerbajdžanského mesta Terter arménskymi silami. Obe strany konfliktu nasadili ťažké delostrelectvo, uviedla dnes agentúra Reuters.

Napätie v oblasti južného Kaukazu vzrástlo v nedeľu potom, čo sa znepriatelené strany navzájom obvinili z útokov na svoje územie. Baku aj Jerevan hlási zranených aj mŕtvych, vrátane civilných obetí. Arménsky premiér Nikol Pašinjan vojenské aktivity susednej krajiny v nedeľu označil za vyhlásenie vojny a vyhlásil všeobecnú mobilizáciu mužov a stanné právo. Azerbajdžanské ministerstvo obrany informovalo, že jeho sily získali kontrolu nad šiestimi dedinami, Arménsko to poprelo.


Arménsko zverejnilo video z nedele, ktoré má ukazovať zničenie azerbajdžanského vojenského vozidla

"Boje pokračovali v noci (...) Pokoj zbraní nie je, boje pokračujú a na niektorých miestach sa odohrávajú delostrelecké bitky," citovala agentúra TASS z vyhlásenia ministerstva obrany Arménska. Podľa Jerevanu prišlo v nedeľu o život 31 vojakov neuznanej Náhornej karabašskej republiky. Terčom azerbajdžanského ostreľovania sa stalo aj hlavné mesto tejto separatistickej oblasti Stepanakert.

Azerbajdžanské sily zničili protiletecký
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Delostrelecké boje potvrdilo tiež Baku. "Od rána 28. septembra arménskej jednotky ostreľujú (azerbajdžanské) mesto Terter," uviedlo ministerstvo obrany Azerbajdžanu. Už počas nedele ministerstvo hlásilo "intenzívne ostreľovanie" pozícií azerbajdžanskej armády zo strany Arménska.


Video má ukazovať zničenie azerbajdžnského tanku arménskymi silami.

Ozbrojený konflikt medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukol v roku 1988 a Náhorný Karabach sa s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu vo vojne, ktorá si vyžiadala asi 30.000 mŕtvych a státisíce utečencov. Teraz sa enkláva prevažne s arménskym obyvateľstvom a priľahlé územia nachádzajú pod vojenskou kontrolou Arménska, zatiaľ čo Azerbajdžan považuje toto územie za okupované.

Zasahuje Turecko do bojov?

Turecko je obvinené z nasadenia stíhačiek F-16 a 4 000 bojovníkov na boj s azerbajdžanskými jednotkami v rastúcej vojne proti arménskym separatistom, ktoré si vyžiadali už 39 mŕtvych.

Na Blízkom východe v súčasnosti vládne nová vojna zástupcov, keď Turecko naplo svaly a podporilo Azerbajdžan v ostrom spore s Arménskom uprostred ťažkých bojov, pri ktorých zahynulo najmenej 39 ľudí.

Medzi Azerbajdžanom a Arménskom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Arménski separatisti tvrdia, že na nich zaútočili tureckí žoldnieri a stíhačky F-16 v spornom regióne Náhorný Karabach, ktorý patrí Azerbajdžanu, ale obývajú ho predovšetkým etnickí Arméni.

Líder separatistov Arayik Harutyunyan obvinil Turecko z „agresívnej a expanzívnej politiky“ v tomto regióne, zatiaľ čo Ankara prisľúbila úplnú podporu „našim azerbajdžanským bratom“ po niektorých najhorších stretoch za posledné roky.

Aj keď sú Azerbajdžan a Turecko blízkymi spojencami, ktorí majú spoločné kultúrne a jazykové väzby, vzťahy medzi Tureckom a Arménskom sú stále poznačené genocídou na začiatku 20. storočia, pri ktorej bolo až 1,5 milióna Arménov deportovaných a zabitých ich osmanskými vládcami.

Zasiahnutý azerbajdžanský tank.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Pozor na Rusko

Konflikt v zastúpení by mohol pritiahnuť aj Rusko, spojenca Arménska, ktoré má v krajine vojenskú základňu, a spôsobiť chaos v globálnych dodávkach ropy a zemného plynu, ktoré prechádzajú ropovodmi v regióne južného Kaukazu.

Turecký vodca Recep Tayyip Erdogan sľúbil podporu tradičnému spojencovi Azerbajdžanu, vyhlásil, že Arménsko je „najväčšou hrozbou pre mier v regióne“.

Erdogan vyzval „celý svet, aby sa postavil za Azerbajdžan v jeho boji proti invázii a krutosti“.

„Bránime svoje územie, naša vec je správna!“ V prejave k národu to uviedol azerbajdžanský prezident Ilham Alijev.

Arménsky veľvyslanec v Rusku uviedol, že Turecko vyslalo zo severnej Sýrie do Azerbajdžanu asi 4 000 bojovníkov a že sa zúčastňujú bojov.

Poradca Alijeva však obvinenie označil za „ďalšiu provokáciu arménskej strany a úplný nezmysel“.

Nepriateľstvo Arménska s Tureckom má korene v masakre až 1,5 milióna Arménov v Osmanskej ríši počas prvej svetovej vojny.

Viac o téme: BojeTankyDelostrelectvoAzerbajdžanArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu