Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boje o Náhorný Karabach neutíchajú: Zahynulo už 84 arménskych separatistov

Ťažké boje, ktoré v nedeľu vypukli v separatistickom regióne Náhorný Karabach v Azerbajdžane Zobraziť galériu (4)
Ťažké boje, ktoré v nedeľu vypukli v separatistickom regióne Náhorný Karabach v Azerbajdžane (Zdroj: TASR/Armenian Defense Ministry via AP)

JEREVAN - Najmenej 84 arménskych separatistov zahynulo už v Náhornom Karabachu počas bojov s azerbajdžanskou armádou, ktoré vypukli v nedeľu a pokračovali aj v pondelok. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie separatistov a arménskej vlády.

Boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom v tomto regióne sú podľa AFP najintenzívnejšie od roku 2016. Predstavitelia Baku i Jerevanu hlásili, že intenzívne boje v oblasti pokračovali v pondelok počas celého dňa. Hovorca arménskeho ministerstva obrany uviedol, že v pondelok večer azerbajdžanská armáda podnikla "mohutnú ofenzívu v južnom a severovýchodnom pásme frontovej línie" Náhorného Karabachu.

Vedenie v Náhornom Karabachu uviedlo, že zahynulo už 84 arménskych separatistov, z toho 26 v pondelok večer. Tamojšie úrady v pondelok informovali, že sa im podarilo opätovne získať kontrolu nad časťou územia, o ktoré prišli v nedeľu. Azerbajdžan zároveň obvinili z delostreleckých útokov. Azerbajdžanské ministerstvo obrany zase uviedlo, že arménske sily delostrelecky ostreľovali azerbajdžanské mesto Terter.

O územie Náhorného Karabachu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Armenian's Defense Ministry via AP)

Celkovo si už konflikt vyžiadal 95 mŕtvych vrátane 11 civilistov: deväť v Azerbajdžane a dvoch na arménskej strane. Zranených hlásili obe strany konfliktu. Azerbajdžan od vypuknutia najnovších bojov počet obetí z radov vojakov zatiaľ nezverejnil, píše AFP. Azerbajdžan v reakcii na boje vyhlásil stanné právo, platiace od pondelka, a tiež nočný zákaz vychádzania (od 21.00 h do 06.00 h) v hlavnom meste Baku a niekoľkých ďalších mestách a okresoch, ktoré sú blízkosti frontovej línie v Náhornom Karabachu.

Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor. V súvislosti so situáciou v Náhornom Karabachu by mala v utorok za zatvorenými dverami mimoriadne zasadnúť Bezpečnostná rada OSN (BR OSN).

Šéf OSN Guterres rokuje s lídrami Azerbajdžanu a Arménska

Generálny tajomník OSN António Guterres aktuálne rokuje s lídrami Azerbajdžanu a Arménska o situácii v Náhornom Karabachu. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. "Generálny tajomník ma práve informoval, že dohovoril s prezidentom Azerbajdžanu, a čoskoro bude rokovať s premiérom Arménska," uviedol Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.

António Guterres
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, File)

Guterres podľa Dujarrica zdôraznil "nutnosť okamžitého zastavenia bojov a obnovenia zmysluplných rokovaní pod záštitou spolupredsedov Minskej skupiny OBSE," a vyzval aj na "nasadenie pozorovateľov OBSE do oblasti".

Merkelová vyzvala na ukončenie bojov 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v pondelok na okamžité zastavenie bojov medzi azerbajdžanskou armádou a arménskymi separatistami v regióne Náhorný Karabach. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Merkelovej hovorcu Steffena Seiberta.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/John Thys, Pool Photo via AP)

"Kancelárka žiada okamžité zastavenie streľby a návrat za rokovací stôl," povedal Seibert. Spolková kancelárka sa tak vyjadrila počas utorňajšieho telefónneho rozhovoru s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom. V pondelok sa zas telefonicky spojila s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, ktorému odovzdala rovnaký odkaz.

Viac o téme: BojeAzerbajdžanArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu