Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Je jasné, že Lukašenko musí odstúpiť, tvrdí Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/John Thys/Pool Photo via AP, File)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol v rozhovore pre nedeľník Journal du Dimanch, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko musí odstúpiť. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

"Je to kríza moci. Autoritatívnej moci, ktorá nedokáže prijať logiku demokracie a ktorá sa drží pri kormidle používaním násilia. Je jasné, že Lukašenko musí odstúpiť," povedal francúzsky prezident. Priznal, že odvaha protestujúcich ľudí v Bielorusku naňho urobila dojem. "Sú si vedomí, akým rizikám sa vystavujú tým, že demonštrujú každý víkend. Napriek tomu sa snažia o presadenie demokracie v krajine, ktorá ju už dlho nezažila," poznamenal Macron. "Osobitne ženy, ktoré sa zúčastňujú protestných pochodov každú sobotu, si zaslúžia náš rešpekt," dodal Macron.

Protivládne protesty, ktoré v Bielorusku vypukli po zverejnení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, tento týždeň opäť nabrali na sile. Polícia na viacerých miestach v Bielorusku zatkla stovky demonštrantov, viacerí z nich utrpeli zranenia. Najnovšie demonštrácie sú naplánované na nedeľu - ľudia sa mobilizujú na sociálnej sieti Telegram a plánujú vyjsť do ulíc na protest proti stredajšej tajnej inaugurácii prezidenta Lukašenka. Iniciatívu v piatok podporila aj bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, ktorá svojich spoluobčanov vyzvala na ďalšie protesty.

Viac o téme: OdstúpenieBieloruskoAlexandr LukašenkoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu