Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Taliansko sa poučilo z tvrdej lekcie KORONAVÍRUSU: Tri dôvody, prečo odoláva novej vlne nákazy

Koronavírus v Taliansku Zobraziť galériu (6)
Koronavírus v Taliansku (Zdroj: SITA/AP, TASR/AP)

RÍM – Keď koronavírusová epidémia zasiahla Európu, v talianskej Lombardii boli preplnené nemocnice a v krajine stúpal počet mŕtvych. V posledných týždňoch ale Taliansko ukazuje inú a radostnejšiu tvár. Kým Španielsko, Francúzsko a Británia čelia po uvoľnení reštrikcií druhej vlne nákazy, Taliansko dokázalo udržať chorobu pod kontrolou, píše denník Financial Times.

Život v Taliansku sa zdá takmer ako za bežných časov: bary a reštaurácie sú otvorené, ľudia si užívajú neskoré leto a vyrážajú na výlety, deti sa vrátili do škôl. Podľa expertov existujú tri dôvody, prečo Taliansko odoláva novej vlne nákazy.

Viac času na prípravu

Podľa virológa z Univerzity v Miláne Fabrizia Pregliasca "je Taliansko v lepšej kondícii než iné štáty ako Británia, Španielsko či Francúzsko, pretože bolo medzi prvými krajinami, ktoré museli čeliť covidovej pohrome". Jeho zdravotný systém a vláda tak mali viac času na naplánovanie obdobia rozvoľňovania a rušenie reštrikcií bolo pomalšie. To vláde poskytlo priestor pre obnovu obmedzujúcich krokov v prípadoch, keď to bolo potrebné.

Koronavírus v Taliansku znova
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Riccardo De Luca)

Pohotové reakcie

Premiér Giuseppe Conte opakovane vyzval Talianov, aby neprestali byť opatrní. V rámci talianskeho stavu núdze, ktorý bol na konci júla predĺžený do polovice októbra, má premiér právomoc vydávať zákonné nariadenia. Vďaka tomu mohla talianska vláda pohotovo reagovať na rast nových prípadov v lete. V Španielsku bol stav núdze, ktorý umožňuje centrálnej vláde prevziať právomoci regiónov, ukončený 21. júna.

Povinné rúška a prísne pravidlá

V auguste Rím nechal znovu zavrieť diskotéky a opätovne zaviedol povinnosť nosiť rúška od 18:00 do 6:00 v miestach, kde sa koncentruje veľa ľudí. Opatrenie, ktoré malo pôvodne trvať mesiac, bolo predĺžené do konca septembra.

Firmy boli vyzvané, aby predĺžili prácu z domu aj na jesenné mesiace. Podniky, ktoré obnovili svoju aktivitu, musia dodržiavať prísne pravidlá, a to vrátane nosenia rúšok po celý deň, každodenného merania teploty, dodržiavania rozstupov či bezplatného testovania na covid-19.

Taliansko sa poučilo z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zodpovednosť občanov

Zástupcovia talianskych úradov zmieňujú vysokú mieru dodržiavania pravidiel zo strany obyvateľstva, a to vrátane nosenia rúšok v obchodoch či vo verejnej doprave. V baroch a reštauráciách musia hostia oznámiť meno a telefónne číslo, čo bolo v lete tiež v podstate dodržiavané.

V prieskume, ktorý uskutočnila londýnska univerzita Imperial College, 84 percent talianskych respondentov uviedlo, že "má veľkú či dostatočnú ochotu" nosiť rúška podľa odporúčania vlády. V Británii malo rovnakú mienku 76 percent respondentov.

Počet infikovaných v Taliansku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Riccardo De Luca)

Porušovanie pravidiel je pokutované. Na konci augusta talianske médiá informovali o prípade muža, ktorý dostal pokutu vo výške 400 eur za to, že odmietal nosiť rúško. Muž bol pristihnutý pri známej rímskej fontáne di Trevi a strážnikom tvrdil, že "covid neexistuje". V pondelok polícia skontrolovala 50.602 osôb a 4 939 firiem, udelila pokutu 227 osobám a tri firmy nechala zavrieť.

„Taliani viac rešpektujú pravidlá proti šíreniu vírusu, dokonca aj v najmenších obchodoch sú všetky veľmi poctivo dodržiavané,“ uviedol Andrea Crisanti, profesor mikrobiológie na Univerzite v Padove.

Hoci je ťažké presne zmerať dôsledky, prístup jednotlivcov zohral významnú úlohu, tvrdí Ferdinando Luca Lorin, primár oddelenia intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Bergame. „Patrili sme medzi najpostihnutejšie krajiny, dnes sme ale vďaka jasným pravidlá a ochote ľudí ich dodržiavať medzi krajinami, ktoré pandémiu zvládli lepšie,“ skonštatoval.  

Efektívna kontrola prípadov a dohľadávanie kontaktov

Podľa Crisantiho sa zdravotnícka reakcia na epidémiu zamerala nielen na masové testovanie, ale tiež na efektívnu kontrolu prípadov a vyhľadávanie každého, kto mohol prísť do kontaktu s infikovaným.

Z vykonaných testov sú v Taliansku zhruba dve percentá pozitívne. Pre porovnanie, v Španielsku je pozitívnych 13 percent testov, čo ukazuje, že v tejto krajine sa nákaza viac rozšírila. „Keď nájdeme človeka s pozitívnym testom, tak otestujeme aj ďalšie osoby, ktoré s ním mohli prísť do styku. Naozajstným problémom v tejto epidémii sú ale osoby bez príznakov. Kým ich nezachytíme, tak sa z epidémie nedostaneme,“ upozornil Crisanti.

Taliansko sa poučilo z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Keď sa v auguste objavilo ohnisko nákazy na Sardínii, kde sa covidom-19 infikovali aj bývalý premiér Silvio Berlusconi či exmanažér Formule 1 Flavio Briatore, úrady zaviedli testovanie v prístave v Civitavecchia, kam z obľúbenej letnej destinácie priplavujú trajekty. Pozitívne prípady tak boli rýchlo izolované a úrady tým zabránili, aby sa nákaza zo Sardínie rozšírila do ostatných talianskych regiónov.

Panuje presvedčenie, že Taliansko vďaka svojmu úsiliu môže držať pod kontrolou nákazu aj v zimných mesiacoch. „Ak Taliani budú aj naďalej takí poctiví v dodržiavaní pravidiel ako doteraz, môžeme situáciu zvládnuť a nejako sa zžiť s problémom do doby, než nastane očkovanie,“ doplnil virológ Pregliasco.

Viac o téme: TalianskoNákazaCovid-19KoronavírusŠírenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu