Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Na svete evidujú viac ako 30 miliónov potvrdených prípadov infekcie

(Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Počet potvrdených prípadov nakazenia novým koronavírusom na svete vo štvrtok presiahol hranicu 30 miliónov. Vyplýva to z bilancie, ktorú zverejnila agentúra AFP.

Táto nová hranica v počte nakazených bola prekonaná v čase, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila na "alarmujúcu rýchlosť prenosu" nákazy po celej Európe. Od konca minulého roku, keď sa koronavírus SARS-CoV-2 objavil v Číne, mu na svete podľahlo 943.000 ľudí. Najvyšší počet obetí bol zaznamenaný v USA.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Vlády v celej Európe momentálne zápasia s tým, aby zvládli nové prírastky v počte nakazených. Zatiaľ sa chcú vyhnúť tomu, aby spôsobili nové škody svojim ekonomikám a nechcú zavádzať nové obmedzenia pre svojich občanov. Francúzske úrady sa chystajú sprísniť obmedzenia platné vo viacerých mestách s cieľom obmedziť nárast počtu prípadov nakazených, keďže za posledný týždeň zaznamenali denne takmer 10.000 nových prípadov. 

Nové opatrenia začnú v piatok platiť aj v Británii, ktorej premiér Boris Johnson varoval, že pohostinstvá budú možno musieť zatvárať skôr, aby sa zabránilo nárastu prípadov nakazenia koronavírusom. Británia je koronavírusom najviac postihnutou krajinou v Európe - s takmer 42.000 súvisiacimi úmrtiami. Mesto Madrid medzitým ustúpilo od plánu na zavádzanie plošných karanténnych opatrení s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu, namiesto toho si zvolilo "znižovanie mobility a kontaktov" v štvrtiach, kde sa koronavírus SARS-CoV-2 rýchlo šíri. 

Rakúsko obmedzilo počet účastníkov súkromných akcii v interiéri na desať. Kancelár Sebastian Kurz začiatkom tohto týždňa varoval, že Rakúsko vstupuje do druhej vlny epidémie. Izrael bude od piatku popoludnia prvou rozvinutou krajinou, ktorá opäť pristúpi k tzv. lockdownu. Podľa údajov AFP má totiž Izrael po Bahrajne druhú najvyššiu mieru infikovanosti na svete.

Viac o téme: SvetInfekciaNárastŠíreniePrípadyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu