Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Maďarsko zaznamenalo ďalší rekordný prírastok: Orbán preveril pľúcne ventilátory

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Francois Lenoir, Pool Photo via AP. File)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku potvrdili v piatok 941 nových prípadov nákazy koronavírusom. Bol tak prekonaný doterajší rekordný denný prírastok z 12. septembra, keď bolo potvrdených 916 prípadov.

Počet obetí koronavírusu v Maďarsku stúpol za posledný deň o šesť na celkovo 669. Ochoreniu najnovšie podľahli starší pacienti s chronickými ochoreniami. Podľa aktuálnych informácií vládnej stránky koronavirus.gov.hu celkový počet nakazených vírusom SARS-CoV-2 v krajine dosiahol 16.111.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Z nákazy sa doposiaľ zotavilo 4240 ľudí. Aktuálne je nakazených 11.202 osôb, z ktorých 42 percent je z Budapešti. V nemocničnom ošetrení je celkom 374 pacientov, z nich 29 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Orbán preveril, či je dostatok pľúcnych ventilátorov

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok ráno navštívil nemocnicu v Budapešti, kde liečia pacientov s ochorením COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus. Reagoval tak na štvrtkové správy ľavicového denníka Népszava o nedostatku pľúcnych ventilátorov v maďarských nemocniciach. 

Orbán ráno o 6.30 h neohlásene navštívil budapešťiansky Korányiho celoštátny pneumologický ústav. Službukonajúci lekár ho podľa videa zverejneného na Facebooku informoval, že zatiaľ sú pľúcne ventilátory k dispozícii, problémom je však nedostatok obslužného personálu. 

V tejto nemocnici v súčasnosti ošetrujú 40 pacientov s ochorením COVID-19. V pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió premiér následne zdôraznil, že v maďarských nemocniciach je dostatok pľúcnych ventilátorov i lôžok. Vláda podľa neho okrem toho vypracovala plán pre prípad rapídneho rastu pacientov s COVID-19.

Podľa Orbána je v súčasnosti k dispozícii 10.000 nemocničných lôžok. Ak sa kapacity jednej nemocnice naplnia, v zmysle akčného plánu vlády presunú pacientov i potrebný personál do ďalšej. Schválený plán stanovuje aj postup pre prípad nedostatku zdravotníckych potrieb.

Viac o téme: PočetNárastVentilátoryPrípadyMaďarskoViktor OrbánKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu