Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mala byť v karanténe, no šla sa zabávať: Infikovaná Američanka v Nemecku rozniesla KORONAVÍRUS

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Antonio Calanni)

BERLÍN – Američanka Yasmin A. v nemeckom meste Garmisch-Partenkirchen ignorovala domácu izoláciu a šla sa zabávať. V čase, keď vymetala bary, vykazovala symptómy koronavírusovej infekcie a čakala na výsledok testu. Následne sa ukázalo, že 28 ľudí ochorelo na covid-19 po tom, ako s ňou prišli do kontaktu.

V Nemecku sa podľa aktuálnej štatistiky Inštitútu Roberta Kocha od začiatku pandémie nového koronavírusu infikovalo celkom 265.857 ľudí. Tomuto vírusu dovedna podľahlo 9 371 osôb.

KORONAVÍRUS Nemecko hlási 2194 infikovaných: Je to druhé najvyššie číslo od polovice apríla

V posledných dňoch testy na ochorenie covid-19 odhalili nákazu u niekoľko desiatok ľudí v hornobavorskom letovisku Garmisch-Partenkirchen.  

Infekciu tam podľa všetkého rozšírila Američanka Yasmin A., ktorá pracuje v rekreačnom stredisku Edelweiss Lodge. Ide o zariadenie určené pre armádu USA v Nemecku. „Táto dáma bola na našej testovacej stanici a kvôli tomu, že mala príznaky, bola požiadaná, aby bola v karanténe. To ale neurobila,“ povedal agentúre DPA Stephan Scharf, hovorca miestnej samosprávy. Za porušenie karantény hrozí v Bavorsku pokuta vo výške 2 000 eur.

Mala byť v karanténe,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Charles Krupa)

Dvadsaťšesťročná pracovníčka americkej vlády absolvovala test na covid-19 po návrate z dovolenky v Grécku, a to 8. septembra. Keďže vykazovala viacero príznakov tohto ochorenia, zdravotníci je povedali, aby ostala v domácej izolácii. Žena ale večer vyrazila do ulíc. Navštívila bary nemeckého mesta Garmisch-Partenkirchen. Ráno sa dovedela, že jej test je pozitívny. Tamojší hygienici preto otestovali viac než tisícku obyvateľov Garmisch-Partenkirchenu. Testu sa podrobil každý 27. obyvateľ. Z prvých 710 testov sa odhalili tri pozitívne prípady. Šlo o osoby, s ktorými bola Yasmin A. v bare.

Američanka infikovala aj 25 svojich kolegov, ktorí s ňou prišli do styku v hoteli. Teraz ju vyšetrujú nemecké orgány. Mníchovská prokuratúra zvažuje žalobu pre ublíženie na zdraví z nedbanlivosti. „Máme počiatočné podozrenie, takže to v súčasnosti vyšetrujeme,“ povedala hlavná štátna zástupkyňa Andrea Mayerová.

Hrozí jej až desaťročný trest

Otázku, či môže byť americká občianka obvinená, prípadne súdená na území iného štátu, vyriešila americká armáda, pre ktorú Yasmin A. pracuje ako civilná zamestnankyňa. „Americká armáda nevidí dôvod pre imunitu: Pre civilných zamestnancov USA platia bavorské a nemecké predpisy pre prevenciu infekčných chorôb, rovnako ako pre každého nemeckého občana,“ skonštatoval hovorca Donald Wrenn.  

Nemecké média uvádzajú, že môže byť náročné dokázať, či Yasmin A. preniesla koronavírusovu infekciu na inú osobu. Ak by sa táto skutočnosť preukázala, podľa advokáta by jej hrozil až desaťročný pobyt za mrežami.

V Nemecku v poslednej dobe dostávajú koronavírus najmä mladí ľudia

Situácia je momentálne vážna najmä v štyroch bavorských regiónoch - ide o mestá Würzburg, Kulmbach, Kaufbeuren a Garmisch-Partenkirchen, píše denník Die Welt.

V posledných mesiacoch sa v Nemecku koronavírusom nakazili predovšetkým mladí ľudia, ktorí sú menej ohrození ťažkým priebehom covidu-19. Inštitút Roberta Kocha však v utorok upozornil na to, že čoraz viac sa nákaza vyskytuje aj u starších osôb nad 80 rokov. „Od minulého týždňa je viditeľný ľahký nárast prípadov nákazy u starších vekových skupín; tento priebeh je potrebné pozorne sledovať,“ uviedol inštitút. Ak by totiž došlo k nakazeniu rizikových skupín obyvateľstva, bude potrebné počítať s vyšším počtom hospitalizovaných, ako aj nárastom úmrtí.

Viac o téme: NemeckoNákazaCovid-19KoronavírusŠírenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu