Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecko chce predĺžiť zákaz veľkých podujatí do konca roka: Fanúšikov na štadión nepustia

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: TASR/AP Photo/Martin Meissner)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a lídri 16 spolkových krajín sa dohodli na sprísnení koronavírusových obmedzení, keďže v krajine narastajú počty nakazených. Ukazuje to náčrt dohody, ktorú mala možnosť vo štvrtok vidieť tlačová agentúra AFP.

Nové obmedzenia, ktoré majú byť oficiálne schválené už počas štvrtkového rokovania s Merkelovou, budú platiť celoštátne. Obsahujú aj minimálnu pokutu 50 eur za nedodržanie povinnosti nosiť rúško na určených miestach a povinnosti obmedziť počet účastníkov na súkromných oslavách v domácnostiach na 25 osôb.

Návrh obsahuje aj limit 50 ľudí na súkromných stretnutiach v reštauráciách a v podobných verejných zariadeniach. Nemecké úrady takisto plánujú vystupňovať kontroly, či ľudia tieto karanténne pravidlá dodržiavajú. Cieľom opatrení je pomôcť zastaviť šírenie koronavírusu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nemecko chce tiež rozšíriť zákaz veľkých podujatí do 31. decembra. To znamená, že nepustí fanúšikov na štadióny najmenej do konca tohto roka, vyplýva z dohody. Teraz platný zákaz podujatí, ako sú koncerty, športové podujatia a festivaly, má vypršať koncom októbra, píše agentúra Reuters.

Nemecku sa v porovnaní s inými veľkými európskymi krajinami darilo dosahovať pomerne nízke počty prípadov infikovaných a mŕtvych, ale denné prírastky nakazených od začiatku júla stúpajú a v posledných týždňoch sa šírenie koronavírusu zrýchlilo.

Niektorí politici kritizovali, že pravidlá sa v súčasnosti v jednotlivých spolkových krajinách odlišujú. Ostatní politici zasa argumentujú, že stanovovanie pravidiel treba nechať na vlády jednotlivých spolkových krajín, a to v závislosti od miestnej miery nákazy.

Viac o téme: OpatreniaZákazPredĺženiePodujatiaNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu