Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pravicoví extrémisti sa pokúsili vniknúť do parlamentu v Berlíne: Zastavila ich až polícia

Protest v Nemeckú Zobraziť galériu (5)
Protest v Nemeckú (Zdroj: SITA/Christoph Soeder, Lukas Dubro/dpa via AP)

BERLÍN - Krajne pravicoví extrémisti sa v sobotu pokúsili vtrhnúť do budovy nemeckého parlamentu po proteste proti pandemickým obmedzeniam v krajine. Zastavili ich však a odviedli policajti, informovala agentúra AP.

K incidentu došlo po celodenných demonštráciách desaťtisícov ľudí nesúhlasiacich s nosením rúšok a inými opatreniami, ktoré úrady zaviedli s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu. Polícia nariadila protestujúcim v Berlíne, aby sa rozišli asi v polovici svojho pochodu nemeckou metropolou po tom, ako účastníci odmietli dodržiavať bezpečný odstup. Zhromaždenie neďaleko známej Brandenburskej brány sa však uskutočnilo podľa plánov.

Zábery z incidentu zachytávali, ako stovky ľudí, niektorí s vlajkami Nemeckej ríše z rokov 1871 - 1918 alebo krajne pravicovými transparentmi, utekajú k budove Ríšskeho snemu (Reichstag) a po jej schodoch. Polícia na Twitteri potvrdila, že viacero osôb prerazilo kordón pred parlamentom a vstúpilo na schody Reichstagu, nie však do samotnej budovy. "Hádzali kamene a fľaše na našich kolegov," uviedla polícia. "Na ich zatlačenie musela byť použitá sila."

Protest v Nemeckú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Christoph Soeder, Lukas Dubro/dpa via AP)

Predtým tisíce pravicových extrémistov hádzali fľaše a kamene na policajtov pred ruským veľvyslanectvom. Polícia počas dňa zadržala okolo 300 osôb. Berlínska krajinská vláda sa snažila plánované protesty zakázať s varovaním, že by ich mohli využiť extrémisti na šírenie svojich myšlienok, pričom sa odvolávala tiež na skúsenosti s predošlých protestov proti pandemickým obmedzeniam, ktorých účastníci nedodržiavali opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Organizátori protestu sa v piatok úspešne odvolali, hoci súd im nariadil zaistiť zachovanie rozstupov. Neuplatnenie tohto opatrenia podnietilo berlínsku políciu pochod rozpustiť počas jeho konania. Podľa usporiadateľov sa na ňom zúčastnilo približne 38.000 ľudí. Nemecko zaznamenalo v uplynulých týždňoch nárast nových prípadov nákazy. V sobotu v krajine hlásili takmer 1500 novoinfikovaných za posledný deň.

Protest v Nemeckú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Christoph Soeder, Lukas Dubro/dpa via AP)

Prieskumy verejnej mienky ukazujú prevažnú podporu preventívnych opatrení vyhlasovaných úradmi, ako je povinné nosenie rúšok vo verejnej doprave, v obchodoch a niektorých verejných budovách ako knižnice a školy.

Nemecká vláda odsúdila správanie niektorých demonštrantov

Za "neprijateľné" označila v nedeľu nemecká vláda správanie niektorých demonštrantov, ktorí protestovali v sobotu proti pandemickým obmedzeniam v krajine. Polícia počas výtržností zatkla stovky ľudí, poznamenala agentúra AFP.

"Extrémisti a výtržníci" sa pokúsili zaútočiť na Reichstag, "symbolické centrum našej demokracie", "je to neprijateľné", vyhlásil minister vnútra Horst Seehofer.

Nemecký spolkový minister vnútra
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

Nemecký prezident odsúdil pokus demonštrantov

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v nedeľu ostro odsúdil správanie niektorých demonštrantov, ktorí sa v sobotu večer pokúsili vtrhnúť do budovy nemeckého parlamentu. "Ríšske vlajky a krajne pravicové lži pred nemeckým parlamentom sú neznesiteľným útokom na srdce našej demokracie. To nikdy nebudeme tolerovať," povedal Steinmeier podľa agentúry DPA.

"Každý, kto sa hnevá na koronavírusové opatrenia zavedené v Nemecku alebo pochybuje o ich nevyhnutnosti, to môže vyjadriť, a to i verejne aj na demonštráciách," uviedol prezident. Skritizoval však konanie niektorých demonštrantov v prospech "nepriateľov demokracie a politických štváčov". Zároveň poďakoval policajtom, ktorí podľa neho v ťažkej situácii konali mimoriadne rozvážne.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Sandra Steins/Bundespräsidialamt/dpa )

Viac o téme: Polícia NemeckoBerlínPravicoví extrémistiParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu