Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Srdcervúce príbehy obetí po výbuchoch v Bejrúte: FOTO Dievčatko prežilo akoby zázrakom!

Výbuchy v Bejrúte Zobraziť galériu (8)
Výbuchy v Bejrúte (Zdroj: SITA/AP)

BEJRÚT - Po mohutných explóziách, ktoré v utorok otriasli prístavom v Bejrúte, je ešte nezvestných viac ako 60 ľudí. Informovalo o tom v sobotu libanonské ministerstvo zdravotníctva. V metropole Libanonu je stále množstvo trosiek a zničených áut. Objavujú sa prvé príbehy ľudí, ktorým sa nešťastie stalo osudným.

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že v dôsledku výbuchov prišlo o život najmenej 154 ľudí. Telá 25 z nich zatiaľ neboli identifikované. Zranenia utrpelo vyše 5 000 ľudí, pričom stav najmenej 120 z nich je kritický, spresnilo ministerstvo podľa agentúry AFP.

Posledné VIDEO pred smrťou! Tím hasičov, ktorých vyslali na miesto výbuchu v Bejrúte

Srdcervúce príbehy obetí po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Hussein Malla)

Výbuch sa stal osudným francúzskemu architektovi Jeanovi-Marcovi Bonfilsovi (†50). Bonfils získal architektonickú cenu za obytný dom v štvrti Gemmayze v Bejrúte, ktorá mu bola domovom. V Libanone rekonštruoval vojnou zničené budovy.

Srdcervúce príbehy obetí po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Hussein Malla)

Tragédiu neprežil ani Nazar Najarian, podnikateľ, ktorý sa v čase explózie zdržiaval vo svojej kancelárii. „Vrátil sa do Libanonu, lebo chcel pomôcť k zmene,“ spomínajú jeho priatelia s tým, že Najarian pomáhal tamojším kresťanským komunitám. „Zomrel pre svoje hodnoty,“ dodali.

Poslanci libanonskej opozičnej kresťanskej strany Katáib v sobotu oznámili, že odchádzajú z parlamentu. „Rozhodli sme sa odísť z tohto parlamentu... budeme bojovať za krajinu, akú si želáme, a to je taká, ktorá nerobí rozdiely medzi Libanončanmi a inými,“ povedal šéf Katáibu na sobotňajšom pohrebe tajomníka tejto strany, ktorý prišiel o život počas explózie.

Srdcervúce príbehy obetí po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Hussein Malla)

Nemenované dievčatko prežilo akoby zázrakom. Dvadsaťštyrihodín bolo nezvestné, lebo zostalo uväznené pod sutinami jedného z domov. Z trosiek mu vytŕčala iba hlava. Podľa lekárov bude v poriadku.

Masívny výbuch v Bejrúte

Výbuch v bejrútskom prístave bol podľa všetkého spôsobený vznietením 2 750 ton dusičnanu amónneho — chemikálie používanej pri výrobe výbušnín a hnojív —, ktorý bol v prístave skladovaný od roku 2013 po jeho vyložení zo skonfiškovanej nákladnej lode.

Zahraničné záchranné tímy v Bejrúte sú v ohrození: Bezpečnostná situácia sa zhoršuje

Výbuchy v Bejrúte
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Okrem obetí na životoch a zranených výbuchy a následná tlaková vlna a požiare spôsobili v meste obrovské materiálne škody. Mnohé bytové domy sú neobývateľné.

Libanonská vláda už niekoľko hodín po výbuchoch spustila vyšetrovanie ich príčin, pretože je vystavená stupňujúcej sa kritike verejnosti; Libanončania vinia za katastrofu práve vedenie krajiny — jeho nedbanlivosť a skorumpovanosť. Aj preto je na sobotňajšie popoludnie do centra Bejrútu zvolaný protivládny protest, ktorého motto znie: "Obeste ich na šibenici".

Výbuchy v Bejrúte
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vyšetrovanie nateraz viedlo k zatknutiu 21 osôb vrátane generálneho riaditeľa prístavu, niekoľkých colných úradníkov a prístavných inžinierov. Vojenský súd vypočúvali ďalšie desiatky osôb. Libanonská centrálna banka medzičasom nariadila zmrazenie aktív siedmich úradníkov z prístavu a colných úradov, uviedla v sobotu agentúra AFP.

Výbuchy v Bejrúte
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ako poznamenala agentúra AFP, niektorí svetoví lídri aj Libanončania doma či v zahraničí žiadajú nestranné vyšetrovanie či medzinárodný dohľad nad ním, libanonský prezident Michel Aún to však v piatok odmietol.

V Bejrúte bude v sobotu s libanonským vedením rokovať predseda Európskej rady Charles Michel. V nedeľu sa uskutoční medzinárodná telekonferencia, ktorej témou bude organizácia pomoci pre Libanon.

Viac o téme: VýbuchBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu