Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ťažko skúšaný Libanon si nevydýchne: Polícia musela zasahovať proti ľuďom, ktorí vyšli do ulíc

Niekoľkí demonštranti utrpeli ľahšie zranenia Zobraziť galériu (3)
Niekoľkí demonštranti utrpeli ľahšie zranenia (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

BEJRÚT - Libanonská polícia zasiahla slzným plynom proti desiatkam ľudí, ktorí sa zhromaždili vo štvrtok neskoro večer v centre Bejrútu, aby vyjadrili svoj hnev nad nečinnosťou úradov, ktorá mala v utorok za následok mohutné výbuchy v miestnom prístave. Niekoľkí demonštranti utrpeli ľahšie zranenia, informovala v piatok agentúra AFP.

Pri dvoch výbuchoch prišlo o život najmenej 149 ľudí a vyše 5000 utrpelo zranenia. Záchranári predpokladajú, že táto bilancia sa ešte môže zvýšiť, keďže ešte neprehľadali všetky zrútené a poškodené budovy. AFP konštatovala štvrtková demonštrácia i záplava rozhnevaných príspevkov na sociálnych sieťach naznačujú, že utorková katastrofa by mohla oživiť protestné hnutie, ktoré sa v Libanone spustilo v októbri 2019, ale opadlo  po prepuknutí hospodárskej krízy a pandémii koronavírusu.

Ťažko skúšaný Libanon si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

Premiér Hasan Dijáb a prezident Michel Aún verejne sľúbili, že vinníci zodpovední za katastrofu budú potrestaní. Vojenský prokurátor vo štvrtok oznámil, že v súvislosti s výbuchmi bolo zadržaných už 16 zamestnancov prístavu v Bejrúte. Dôvera v štátne inštitúcie je však v Libanone nízka a len málo obyvateľov Bejrútu verí v nestranné vyšetrovanie, konštatovala AFP. V atmosfére všeobecného hnevu a smútku však libanonské a po nich aj svetové médiá prinášajú aj nespočetné povznášajúce príklady spontánnej solidarity v uliciach Bejrútu.

Ťažko skúšaný Libanon si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

Kritický k libanonskej vláde i príslušným štátnym úradom bol vo štvrtok aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý varoval, že Libanon bude "ďalej padať", pokiaľ neuskutoční nutné reformy. Medzinárodný menový fond (MMF), ktorého rokovania s Bejrútom sa začali v máji, ale momentálne sú pozastavené, upozornil, že v diskusiách o nutných reformách "je nevyhnutné prekonať bezvýchodiskovú situáciu". Macron sa počas návštevy Libanonu zaviazal, že v nadchádzajúcich dňoch bude koordinovať úsilie medzinárodného spoločenstva pri pomoci Libanonu a zorganizuje medzinárodnú konferenciu. Počas stretnutí s Libanončanmi v uliciach Bejrútu Macron sľuboval, že "táto pomoc sa nedostane do skorumpovaných rúk".

Viac o téme: ProtestyPolícia LibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu