Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Indii zhabali 700 ton rovnakej látky, aká údajne spôsobila výbuchy v Bejrúte

Bejrútom otriasli dva výbuchy.
Bejrútom otriasli dva výbuchy. (Zdroj: twitter/@klixba)

ČENNAJ - Vyše 700 ton dusičnanu amónneho zhabala colná správa neďaleko prístavného mesta Čennaj v indickom štáte Tamilnádu. Ide o rovnakú chemickú látku, aká údajne zapríčinila mohutné utorkové výbuchy v bejrútskom prístave. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Podľa štvrtkového oznámenia úradov bola zásielka 740 ton dusičnanu amónneho uskladnená približne 20 kilometrov od Čennaja, ktoré je hlavným mestom federálneho štátu Tamilnádu. Vzhľadom na možné riziko colníci tento materiál bezpečne uskladnili. Zásielku s dusičnanom amónnym doviezla v roku 2015 spoločnosť Amman Chemicals, sídliaca v tom istom federálnom štáte. Z dôvodu údajného porušenia dovozných pravidiel bola po však hneď skonfiškovaná. V okruhu dvoch kilometrov od prekladiska, kde bol materiál uskladnený, sa nenachádzali nijaké obydlia.

Dusičnan amónny je biela kryštalická látka, používaná ako poľnohospodárske hnojivo i dezinfekčný prostriedok do vody a vďaka svojim oxidačným vlastnostiam aj v pyrotechnike. Dusičnany amoniaku sa používajú aj na úpravu rýchlosti detonácie iných výbušnín. Libanonský premiér Hassán Dijáb už v noci na stredu informoval, že v prístavnom sklade v Bejrúte, kde v utorok podvečer došlo k dvom mohutným výbuchom, sa nachádzalo asi 2750 ton dusičnanu amónneho.

Dijáb podľa svojho hovorcu označil za neprijateľné, aby "2750 ton dusičnanu amónneho bolo v sklade šesť rokov bez bezpečnostných opatrení". Podľa súkromnej libanonskej televízie LBC International k výbuchom došlo údajne počas zváračských prác v sklade.

Viac o téme: VýbuchZhabanieIndiaLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu