Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hotová apokalypsa v Libanone! Spoveď slovenského diplomata o skaze po ničivých výbuchoch

Mesto Bejrút je pod sutinami Zobraziť galériu (4)
Mesto Bejrút je pod sutinami (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BEJRÚT - Libanonu je potrebné dodať neodkladnú lekársku a potravinovú pomoc. Zdravotne a sociálne vyčerpaná krajina nemá na to, aby poskytla podporu svojim obyvateľom, ktorých výbuch postihol. Na margo utorňajších explózií v bejrútskom prístave sa tak vyjadril osobitný koordinátor OSN pre Libanon Ján Kubiš.

Humanitárne organizácie podľa neho vyčlenili pre Libanon deväť miliónov dolárov, ktoré začínajú postupne prerozdeľovať. Táto krajina v súčasnosti súrne potrebuje dodávky najmä zdravotníckeho vybavenia a liekov. "Tri nemocnice boli skoro zdevastované — tie boli jednými z hlavných nemocníc nielen Bejrútu, ale aj Libanonu. Mnohé zo zásob liekov zhoreli v tomto výbuchu," konštatoval Kubiš. Okrem Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Bejrút podľa Kubiša dostal pomoc aj od Svetového potravinového programu (WFP), ktorý poslal prvé dodávky s desiatok ton potravín.

Hotová apokalypsa v Libanone!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

"Prístav bolo srdce pre import základných surovín. Mnohé zo zásob boli zničené, preto treba pomôcť krajine aj konkrétnymi dodávkami potravín a obilnín," vysvetlil. Druhou prioritou je poskytnutie pomoci ľuďom pri presídľovaní v rámci mesta a krajiny, ale aj pri presune cudzincov, ktorí sa budú chcieť vrátiť domov. Kubiš dodal, že katastrofa negatívne ovplyvní vážnu ekonomickú krízu v krajine a pravdepodobne zrýchli nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom. Slovenský diplomat zároveň vylúčil možnosť, že by za výbuchmi bol plánovaný útok. "Viem, že okolo takýchto absolútne bezprecedentných katastrof sa objavuje veľa fám a špekulácií. Samozrejme, je to dosť napätý a neusporiadaný región, ale všetky autority štátu a väčšina expertov hovoria veľmi jasne, že ide o priemyselnú nehodu," uviedol Kubiš.

Hotová apokalypsa v Libanone!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

Ako ďalej pripomenul, vo veci sa začalo vyšetrovanie a viacerých pracovníkov prístavu umiestnili do domáceho väzenia s cieľom zabrániť úteku ľudí, ktorí by k výbuchu mohli poskytnúť informácie. Utorňajšie výbuchy podľa doterajších informácií spôsobil náhodný požiar, ktorý zapálil zásoby asi 2750 ton dusičnanu amónneho. O život prišlo najmenej 149 ľudí, ďalších viac ako 5000 osôb utrpelo zranenie a vznikli rozsiahle materiálne škody.

Viac o téme: PomocPotravinyLekáriLibanonJán Kubiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu