Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chystáte sa na Malorku? Pozor, kvôli nezodpovedným turistom sa tam zavádzajú tieto OPATRENIA

Turisti s ochrannými rúškami kráčajú po ulici v letovisku Magaluf Zobraziť galériu (2)
Turisti s ochrannými rúškami kráčajú po ulici v letovisku Magaluf (Zdroj: TASR/AP/Francisco Ubilla)

PALMA DE MALLORCA - Vedenie španielskych Baleárskych ostrovov nariadilo uzavrieť reštaurácie a bary v častiach ostrova Malorka, aby zamedzilo šíreniu koronavírusu. Opatrenie schválilo v stredu po niekoľkých incidentoch z posledných dní, pri ktorých turisti viedli bujarý nočný život v týchto uliciach a nedodržiavali pritom bezpečnú vzdialenosť, ani nemali rúška.

Uzávierka podnikov, ktorá podľa miestnych médií platí zatiaľ do 15. septembra, sa týka štvrtí v Palma de Mallorca a Magaluf, ktoré sú obľúbenými miestami nespútanej zábavy najmä nemeckých a britských turistov. "Na našich ostrovoch nechceme nezodpovedných turistov, nech sem takí nejazdia," povedal novinárom minister cestovného ruchu baleárskej regionálnej vlády Lago Negueruela. V posledných dňoch sa na sociálnych sieťach objavili videá z bujarých pouličných osláv v zmienených častiach Malorky, na ktorých je vidieť opitých turistov, z ktorých niektorí aj skáču na zaparkovanom aute.

Nové opatrenie sa týkajú ulíc v oblasti Playa de Palma, obľúbených najmä nemeckými turistami, ktorí ich prezývajú Bierstrasse (pivný ulica) a Schinkenstrasse (šunková ulica), a časti Punta Ballena u Magaluf (lokalita neďaleko Palmy de Mallorca), navštevované hojne hlavne britskými turistami. V týchto častiach už úrady tiež tento týždeň znásobili policajné kontroly. Miestne médiá taktiež informovali o prípadoch osláv, ktoré sa na Malorke organizovali v predchádzajúcich dňoch v miestnej chate kvôli tomu, že sú tam veľké diskotéky zatvorené. Vyberalo sa na nich aj vstupné 35 eur (pre VIP 100 eur), uviedol denník El Mundo. Tohtoročné leto miestne úrady kvôli ochoreniu COVID-19 povolili na Baleároch diskotéky s maximálne 300 ľuďmi. 

Chystáte sa na Malorku?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Francisco Ubilla)

Proti uzatvoreniu barov a reštaurácií v časti Malorky protestovalo v stredu v Palma de Mallorce niekoľko stoviek ľudí, vrátane podnikateľov a zamestnancov týchto podnikov. Opatrenie kritizovala aj krajne pravicová strana Vox, ktorá ich vo vyhlásení označila za "diktátorskú". 

Spoveď Slováka v Chorvátsku: Úplne prázdne pláže, uličky a nízke ceny! Z KORONAVÍRUSU si nič nerobia

Vedenie Baleárskych ostrovov už minulý týždeň kvôli obavám zo zvýšeného výskytu nákazy COVIDU-19 schválilo povinnosť nosenia rúšok na verejnosti. Táto povinnosť na Baleároch platí od pondelka. Zakrývať si nos a ústa nie je nutné na pláži, v bazénoch, či pri jedle a pití v reštauráciách, kaviarňach a baroch ani pri prechádzkach v prírode. Nie sú potrebné ani pri prechádzkach na prímorských promenádach či na pracovisku, ak tam možno dodržať bezpečné odstupy. Za veľmi vážne porušenie pravidiel proti šíreniu koronavírusu môže hroziť až pokuta 600 000 eur. Táto výnimočná pokuta hrozí v celom Španielsku podľa miestnych médií v opakovaných a výnimočných prípadoch podľa zákona o všeobecnom ohrození.

Viac o téme: TuristiMalorkaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu