Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Trump opäť vyvolal pobúrenie: Zasiahol do justičného systému, zmenil trest svojmu spojencovi

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump zmenil v piatok trest svojmu dlhoročnému spojencovi Rogerovi Stoneovi, ktorý dostal 40 mesiacov väzenia za bránenie kongresovému vyšetrovaniu. Informovali o tom v sobotu agentúry AP a AFP. 

"Roger Stone je teraz voľný muž!" uviedol Biely dom vo vyhlásení niekoľko dní pred tým, ako mal Stone nastúpiť na výkon trestu vo väzení v americkom štáte Georgia. 

Stone (67), ostrieľaný republikánsky poradca a jeden z najbližších priateľov Trumpa, bol vlani v novembri odsúdený za klamanie Kongresu, ovplyvňovanie svedka a bránenie vyšetrovaniu v Snemovni reprezentantov. Vyšetrovanie sa zaoberalo tým, či sa Trumpov volebný tím spolčil s Ruskom s cieľom zmanipulovať americké prezidentské voľby v roku 2016 tak, aby uškodili Trumpovej volebnej súperke, demokratke Hillary Clintonovej. Stonea zatkli v januári 2019 v jeho dome na Floride.

Rozhodnutie šéfa Bieleho domu prišlo len niekoľko hodín po tom, čo odvolací súd zamietol Stoneovu žiadosť o odklad začiatku výkonu trestu. Tento prípad okamžite vyvolal pobúrenie nad politickým zasahovaním Trumpa do justičného systému, píše AP. 

Adam Schiff, predseda výboru pre kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov, povedal, že Trump svojím rozhodnutím jasne ukázal, že v USA "existujú dva justičné systémy: jeden pre jeho kriminálnych priateľov a jeden pre všetkých ostatných".  

Výšku trestu Stoneovi súd vymeral vo februári. Pôvodní prokurátori v prípade požadovali trest sedem až deväť rokov väzenia - potom však ich návrh trestu zmiernilo o vyše polovicu ministerstvo spravodlivosti, keď sa prezident Trump na Twitteri verejne sťažoval na dlhý odporúčaný trest. Pôvodní prokurátori na protest z prípadu odstúpili.

Viac o téme: ZmenaZásahTrestDonald TrumpRoger StoneJustičný systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu