Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Milión zahraničných študentov v strachu: Hrozí, že budú musieť opustiť USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Približne miliónu zahraničných študentov v USA hrozí, že budú musieť odtiaľ odísť v prípade, že univerzity, na ktorých študujú, prejdú výlučne na on-line vzdelávanie. Uviedla to v stredu televízia CNN.

Americký Imigračný a colný úrad (ICE) v pondelok oznámil, že ministerstvo zahraničných vecí nebude udeľovať víza študentom zapísaným na školách alebo v programoch, ktoré sa budú počas nasledujúceho jesenného semestra vyučovať výhradne on-line. Úrad pre clá a ochranu hraníc (CBP) týmto študentom nepovolí vstúpiť na územie Spojených štátov. Niektoré univerzity oznámili, že výučba vo všetkých programoch bude prebiehať on-line z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá si len v USA vyžiadala viac ako 130.000 obetí na životoch.

Ďalšie univerzity stále plánujú uskutočňovať vyučovanie aj v prezenčnej forme. Šírenie nákazy však v USA stále nie je pod kontrolou, pripomína CNN, a preto hrozí, že tieto inštitúcie takisto prejdú na on-line výučbu. Viac ako polovica zahraničných študentov v USA pochádza z Ázie. V akademickom roku 2018-19 ich bolo 370.000 z Číny, 202.000 z Indie a 52.000 z Južnej Kórey.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Theresa Cardinalová Brownová z organizácie Bipartisan Policy Center (BPI) povedala, že v mnohých krajinách platia obmedzenia v oblasti cestovania a študenti, ktorí sa už nachádzajú v USA, budú mať problémy dostať sa domov. Pondelkové rozhodnutie môže mať vplyv aj na ekonomiku USA. Podľa neziskového Inštitútu pre medzinárodné vzdelávanie v roku 2018 prispeli študenti z Číny, Indie a Južnej Kórey do ekonomiky sumou viac ako 25 miliárd dolárov.

V prípade, že budú musieť odísť, nemusia byť ochotní naďalej platiť školné za štúdium na diaľku z iného časového pásma. Zahraniční študenti takisto môžu prísť o prácu v USA, ktorá je často jedným z dôvodov, prečo sa tam rozhodli študovať.

Viac o téme: ŠtudentiPandémiaKoronavírusSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu