Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bez funkčného Najvyššieho súdu nemožno hovoriť o právnom štáte, zhodli sa Mazák a Šikuta

Ján Mazák.
Ján Mazák. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Pokiaľ nebude Najvyšší súd (NS) SR plne funkčný, nemožno hovoriť o právnom štáte. Na svojom prvom stretnutí sa na tom zhodli novozvolený predseda Súdnej rady SR Ján Mazák a predseda NS SR Ján Šikuta. Informovala o tom hovorkyňa predsedu najvyššieho súdu Tatjana Lesajová.

Mazák na stretnutí prisľúbil, že bude podporovať všetky kroky, ktoré budú viesť k zabezpečeniu riadneho chodu Najvyššieho súdu SR. „Jednou z mojich priorít je sfunkčniť a zefektívniť prácu disciplinárnych senátov, aby sa urýchlili nedoriešené disciplinárne konania z minulosti,“ priblížil predseda súdnej rady. Tento krok je podľa neho potrebný pre zvýšenie dôveryhodnosti justície.

Šikuta informoval Mazáka o výberových konaniach na sudcov NS SR, ktoré vypíše v krátkom čase. Verí, že privedú na súd vysokokvalitných, no zároveň morálne bezúhonných nových sudcov. Pre zabezpečenie výkonu súdnictva sú však podľa neho potrebné aj ďalšie kroky, ako napríklad vytvorenie prijateľných pracovných podmienok, ktoré za súčasného stavu nie sú možné. Zdôraznil, že pre sfunkčnenie nielen najvyššieho ale aj ostatných súdov, aj pre očistu justície, je potrebná úzka spolupráca oboch inštitúcií s ministerstvom spravodlivosti.

Viac o téme: Právny štátNajvyšší súdJán MazákJán Šikuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu