Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Pri proteste proti zlej výbave na boj s vírusom zatkli v Zimbabwe 12 sestričiek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Themba Hadebe, FILE)

HARARE - Najmenej 12 zdravotných sestier zatkli v pondelok v Zimbabwe, keď protestovali proti zlým pracovným podmienkam a nedostatočnej ochrane pri liečbe pacientov s ochorením COVID-19, informovala agentúra AP.

Tisíce zdravotníkov pracujúcich v zimbabwianskych štátnych nemocniciach prestali v polovici júna chodiť do práce. Zdravotníci, ktorí v krajine zarábajú menej ako 50 dolárov (44 eur) mesačne, sa zišli v metropole Harare a v druhom najväčšom meste Bulawayo, aby protestovali proti nedostatočnému ochrannému vybaveniu, keďže k dispozícii nemajú ani rúška či rukavice.

Polícia zatkla najmenej 12 demonštrantov a obvinila ich z porušenia karanténnych opatrení. Združenie zdravotných sestier v Zimbabwe vo vyhlásení označilo zatknutia za "najjasnejší dôkaz" neochoty vlády zabezpečiť zlepšenie ich pracovných podmienok.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Prípady nákazy novým koronavírusom v Zimbabwe v posledných týždňoch stúpajú. Krajina doposiaľ zaznamenala 700 prípadov nákazy, z toho osem úmrtí. Väčšina nových prípadov bola v Zimbabwe zaznamenaná v centrách, kde sa dočasne izolujú ľudia, ktorí sa domov vrátili z iných častí Afriky, najmä z Juhoafrickej republiky.

Časté štrajky zdravotníckych pracovníkov sú ďalším znakom nefungujúceho systému verejného zdravotníctva. Situácia v krajine je taká zúfalá, že rodiny pacientov musia často sami sprostredkúvať nemocniciam lieky, jedlo a v niektorých prípadoch dokonca aj vedrá s vodou.

Viac o téme: ProtestPandémiaZimbabweKoronavírusHarare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu