Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Juhoafrická republika zaznamenala viac ako pol milióna prípadov infekcie KORONAVÍRUSOM

Juhoafrická republika je zďaleka najzasiahnutejšou na africkom kontinente
Juhoafrická republika je zďaleka najzasiahnutejšou na africkom kontinente (Zdroj: SITA/AP Photo/Themba Hadebe, FILE)

JOHANNESBURG - Juhoafrická republika (JAR) zaznamenala už viac ako 500.000 prípadov nákazy novým koronavírusom, oznámilo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Krajina je tak zďaleka najzasiahnutejšou na africkom kontinente. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Juhoafrický minister zdravotníctva Zwelini Mkhize oznámil v sobotu večer ďalších 10.107 nových prípadov infekcie, ktorých celkový počet v krajine sa tým zvýšil na 503.290 vrátane 8153 úmrtí. JAR sa stala epicentrom pandémie v Afrike, keď jej počet prípadov nákazy tvorí viac než polovicu zo všetkých prípadov 54 krajín tohto kontinentu. Vyše tretinu potvrdených prípadov v JAR evidujú v provincii Gauteng, finančnom centre krajiny zahŕňajúcom najväčšie mesto Johannesburg a hlavné mesto Pretória.

"Pol milióna je dôležitým míľnikom, pretože ukazuje, že sme vstúpili do fázy rýchlych nárastov. Jeden milión prípadov môžeme dosiahnuť veľmi rýchlo," povedal Denis Chopera, virológ z mesta Durban. JAR zaviedla v apríli a máji prísne karanténne opatrenia, ktoré šírenie ochorenia COVID-19 spomalili, spôsobili však také ekonomické škody, že krajina v júni začala postupne obmedzenia uvoľňovať. Miestne nemocnice v súčasnosti zápasia s ťažkosťami pri zvládaní počtu pacientov a zdravotnícki experti hovoria, že vrchol epidémie v JAR by mohol prísť koncom augusta alebo začiatkom septembra.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Prvým epicentrom v krajine bolo Kapské Mesto, obľúbené zahraničnými turistami, ktoré podľa odborníkov dosiahlo svoj vrchol v júli. Juhoafrická republika, ktorá má 58 miliónov obyvateľov, má piaty najvyšší počet prípadov nákazy koronavírusom na svete po USA, Brazílii, Rusku a Indii. Tieto štyri krajiny majú pritom výrazne vyššie populácie. Experti zdôrazňujú, že skutočné počty infikovaných a obetí sú celosvetovo oveľa vyššie než potvrdené, a to vzhľadom na obmedzené testovanie i iné dôvody.

Viac o téme: Juhoafrická republikaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu