Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bulharský premiér pod tlakom protestov vyzval troch ministrov, aby odstúpili

Bojko Borisov
Bojko Borisov (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

SOFIA - Bulharský premiér Bojko Borisov v súvislosti s protivládnymi protestmi vyzval troch ministrov svojej vlády, aby odstúpili z funkcie, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie bulharskej vlády.

Konzervatívna vládna strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) vo vyhlásení uviedla, že premiér trojicu ministrov požiadal o rezignáciu po straníckych rokovaniach. Minister financií Vladislav Goranov, minister hospodárstva Emil Karanikolov a minister vnútra Mladen Marinov sa "vyjadrili, že sú pripravení okamžite podať svoju rezignáciu", uviedla vládna tlačová služba.

K zmenám vo vláde dochádza v čase, keď Borisov čelí tlaku týždeň trvajúcich protestov v metropole Sofia, ako aj v ďalších bulharských mestách. Demonštranti obviňujú koaličnú vládu z korupcie a mafiánskych praktík. Protestujúcich rozhnevali okrem iného policajné razie v sídle prezidentskej kancelárie, v rámci ktorých zadržali a predviedli na výsluch aj dvoch spolupracovníkov prezidenta Rumena Radeva.

Radev, ktorý má blízko k opozičným socialistom, je ostrým kritikom konzervatívneho premiéra Borisova. Jeho vládnu garnitúru obviňuje z väzieb na oligarchov, korupcie a potláčania slobody slova. "Súčasný oligarchický model moci sa vyčerpal a ľudia ho odmietajú," povedal v stredu Radev a vyzval Borisova, ako aj generálneho prokurátora, aby odstúpili.

Premiér Borisov počas uplynulého víkendu vyhlásil, že jeho vláda odstúpiť neplánuje. Najbližšie parlamentné voľby by sa v Bulharsku mali uskutočniť v marci 2021. Budúci týždeň bude Borisov v parlamente čeliť hlasovaniu o nedôvere. Tento krok iniciovali opoziční socialisti - podľa agentúry AFP majú však len malú šancu na úspech.

Viac o téme: ProtestyOdstúpenieBulharskoBojko Borisov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu