Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prežila prvý transport dievčat do Auschwitzu: Vo veku 96 rokov zomrela Edita Grosmanová

Edita Grosmanová Zobraziť galériu (3)
Edita Grosmanová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V sobotu (1. 8.) zomrela vo veku 96 rokov Edita Grosmanová, rodená Friedmanová, ktorá bola v prvom dievčenskom transporte z Popradu do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Informovalo o tom združenie Post Bellum s odvolaním sa na syna Georgea Grosmana. V utorok sa uskutoční posledná rozlúčka.

Prečítajte si aj: Pani Edita prežila peklo Osvienčimu, svet sa však podľa nej zhoršil: Emotívny odkaz extrémistom z ĽSNS

"Ako mladé dievča prežila holokaust. Spolu so sestrou Leou bola medzi tisíc dievčatami v prvom dievčenskom transporte z Popradu. Lea Auschwitz neprežila. Po druhej svetovej vojne sa vydala za Ladislava Grosmana, autora scenára oscarového filmu Obchod na korze. Podlomené zdravie z obdobia vojny ju sprevádzalo celý život. Ona však statočne bojovala. Až dodnes," uviedlo Post Bellum na sociálnej sieti.

Edita Grosmanová, rodená Friedmannová, sa narodila 11. júla 1924 v Humennom ako tretie zo siedmich detí manželov Friedmannových. Ich otec pracoval ako sklenár. Mama bola dlhodobo chorá, mala vysoký tlak, a lekár jej už po prvom pôrode neodporúčal mať ďalšie deti. Napriek tomu ich mali ešte šesť. Podľa vlastných slov mala Edita veľmi šťastné detstvo. Prežila ho v rodnom Humennom. "My sme mysleli, že sme v raji, že to je maximum, čo dieťa môže dostať," povedala vo svojich spomienkach pre projekt Príbehy 20. storočia Post Bellum SK.

Friedmannovci dbali o vzdelanie svojich detí. Ako Židia spočiatku v sobotu nemuseli chodiť do školy, neskôr už túto povinnosť mali. Podľa slov Edity Grosmanovej boli so súrodencami dobrými žiakmi a učitelia ich ostatným dávali za príklad. Zmenu postoja k Židom na Slovensku pocítila Edita Grosmanová už v roku 1938 v škole. Židovské deti začali oddeľovať od ostatných a usádzať do zadných lavíc.

Prežila prvý transport dievčat
Zobraziť galériu (3)

Nariadení a zákazov postupne pribúdalo, zmenilo sa aj správanie susedov. Podľa spomienok Edity Grosmanovej nesmeli mať dom s oknami do hlavnej ulice, vlastniť domáce zviera alebo kožuch. Jedným z najväčších obmedzení však bolo, že nemohla chodiť slobodne po uliciach a vždy musela mať na rukách žltú pásku. Nemohla študovať, pretože mala viac ako 14 rokov a Židia starší ako 14 rokov nemohli chodiť do žiadnej školy. Otec pracoval ako sklenár a dostal prezidentskú výnimku, ktorá platila pre celú rodinu.

Život jej zachránila slovenská doktorka

V roku 1942, keď sa začal chystať prvý transport Židov z územia Slovenska, potvrdenie o otcovej výnimke stále nechodilo. Do transportu tak zobrali aj vtedy osemnásťročnú Editu spolu so sestrou Leou. Transport do Auschwitzu-Birkenau odišiel z Popradu 25. marca 1942. Edita s Leou sa stále držali spolu a boli zaradené do tej istej pracovnej skupiny. Po krátkom čase obe sestry ochoreli. Lea dostala škvrnitý týfus. Poslali ju do plynovej komory v noci zo 4. na 5. decembra 1942. Patrila medzi posledné dievčatá z prvých transportov, ktoré Nemci poslali na smrť.

Edita dostala kostnú tuberkulózu. Život jej zachránila slovenská doktorka Mancy Schvalbová. V roku 1944 sa Edite Grosmanovej podarilo získať funkciu upratovačky. Na konci vojny sa ocitla v pochode smrti z Auschwitzu-Birkenau. Dostala sa do Varšavy. Domov šla čiastočne pešo alebo nákladnými vlakmi. V koncentračnom tábore strávila tri roky a tri mesiace.

Edita Grosmanová a premiérka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Cez Michalovce sa vrátila do Humenného, kde sa opäť stretla so svojimi rodičmi, a tiež so svojím budúcim manželom, spisovateľom a novinárom Ladislavom Grosmanom. Práve on je autorom literárnej predlohy filmu Obchod na korze, ktorý v roku 1965 nakrútili Elmar Klos a Ján Kadár a ktorý o rok neskôr získal sošku Oscara.

Edita Grosmanová vyštudovala biológiu na Karlovej univerzite. Grosmanovcom sa narodil syn Jiří. V septembri 1968 celá rodina emigrovala do Izraela. Ladislav Grosman zomrel v roku 1981. Po smrti manžela žila striedavo v Izraeli a Kanade. Neskôr žila v Toronte v Kanade so synom Jirkom.

Viac o téme: úmrtieKoncentračný táborEdita GrosmanováOsvienčimAuschwitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu