Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bhuttovej strana odmieta avizovaný odklad volieb

PPP vedie Bhuttovej manžel Asíf Alí Zardárí
PPP vedie Bhuttovej manžel Asíf Alí Zardárí (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Strana zavraždenej pakistanskej političky Bénazír Bhuttovej odmieta akýkoľvek odklad parlamentných volieb, ktoré sa mali pôvodne uskutočniť 8. januára. Predstavitelia pakistanskej vlády a volebnej komisie v pondelok informovali, že voľby sa uskutočnia o niekoľko týždňov neskôr.

"Sme na voľby pripravení a nechceme žiadny odklad. Požadujeme okamžité konanie volieb, a to 8. januára," agentúre AFP to povedal vysokopostavený predstaviteľ Pakistanskej ľudovej strany (PPP) Šah Mahmúd Kureší. "Vláda by sa mala držať plánu. Ak vláda voľby odloží, zvoláme zasadnutie centrálneho výkonného výboru, aby rozhodol o našom konaní do budúcnosti," povedal Kureší, ktorý je členom spomínaného výboru.

Konanie volieb sa odkladá najmenej o štyri týždne pre masové nepokoje, ktoré v krajine vyvolala násilná smrť bývalej premiérky a populárnej opozičnej líderky Bénazír Bhuttovej. "(Voľby) sa určite posunú najmenej o štyri týždne," povedal nemenovaný predstaviteľ vlády. Hovorca opozičného politika Nawáza Šarífa informoval, že pre jeho stranu je odklad "akceptovateľný".

Parlamentné voľby, na ktorých sa chcela zúčastniť aj Bhuttová, sú v krajine vnímané ako úvodný krok na ceste k demokracii. Štvrtkovej atentát na političku zmenil v krajine atmosféru a vyvolal vlnu násilností. Volebná komisia ešte počas uplynulého víkendu informovala, že nepokoje v krajine "nepriaznivo ovplyvňujú" prípravy na januárové voľby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu