Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Maďarsko objednalo dvojnásobok potrebných prístrojov na pľúcnu ventiláciu

Koronavírus v Maďarsku
Koronavírus v Maďarsku (Zdroj: TASR/Balogh Zoltán/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda objednala zo zahraničia dvojnásobok potrebného množstva prístrojov na pľúcnu ventiláciu, nadbytočné kusy ale ponúkne ďalším krajinám na predaj, povedal vo štvrtok vo verejnoprávnej televízii M1 hovorca rezortu maďarskej diplomacie Tamás Menczer.

"Maďarsko objednalo zo zahraničia tieto prístroje v hodnote vyše 300 miliárd forintov (853 miliónov eur), aby ich bolo dostatok na liečbu pacientov nakazených koronavírusom," spresnil hovorca, podľa ktorého chceli zabrániť scenáru západoeurópskych krajín, v ktorých lekári museli rozhodovať, ktorý pacient bude žiť a ktorý nie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Konzílium expertov podľa jeho slov tvrdilo, že v prípade masovej nákazy bude v Maďarsku potrebné súčasne nasadiť umelú pľúcnu ventiláciu 8500 chorým, pričom krízový štáb chcel byť pripravený aj na horší priebeh, preto rozhodli o objednaní 10.000 dýchacích prístrojov.

"V tom čase nebolo isté, že všetky objednávky budú aj splnené, preto napokon bolo objednaných až 16.000 kusov, aby aspoň tých 10.000 určite do krajiny došlo," dodal Menczer s tým, že o nadbytočné zariadenia už prejavili záujem africké a ázijské krajiny.

Viac o téme: BudapešťKoronavírusPľúcna ventiláciaMaďarská vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu